hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Rosszul alszik a magyarok negyede

A magyarok egyharmada alszik annyit és olyan minőségben, ami a szakemberek szerint biztosítja a szervezet regenerációját – irja a Magyar Idők.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint elképzelhető az is, hogy a veronai magyar buszbaleset azért következett be, mert a sofőr elaludt, illetve nem volt megfelelően pihent. Ez utóbbi sajnos egyáltalán nem ritka – derült ki Vada Gergelynek, a VitalFusion magyarországi igazgatójának a legújabb országos alvásfelmérést ismertető előadásából. Több mint tízezer éjszaka szenzorokkal mért alvásadatait elemezve megállapították, hogy a magyarok átlagosan csak 7 óra 21 percet töltenek alvással, ennek is csak körülbelül az 56 százaléka úgynevezett regenerációs alvás, ami a 10-14 éves gyerekeknél még kevesebb, alig 50 százalék.

Összességében csak a magyarok 33 százalékának kiváló az alvásminősége, 40 százaléknál tapasztaltak késleltetett vagy gyengébb minőségű alvást, míg az emberek negyede túlterheltség vagy kimerültség miatt kifejezetten rosszul alszik, ezért alvásterápiás beavatkozásra vagy életmód-változtatásra lenne szüksége.

Ez utóbbi már a gyerekekre is igaz, mert a tapasztalatok szerint napjainkban ők is egyre később fekszenek le és alszanak el, s miután a többség bölcsődébe és óvodába is jár, már egész kicsi korban is korán ébresztik a gyerekeket, akik emiatt fáradékonyak, aluszékonyak napközben, és a teljesítményük is csökken. Nemzetközi pozitív példák szerint már a későbbi iskolai órakezdés is pozitívan befolyásolja a gyerekek teljesítményét, ezért is tartják nagyon rossz gyakorlatnak az alvásszakértők a nulladik órákat.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink