hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Rosszabbul állunk, mint hat éve

Olyan kilátástalan helyzetbe került a magyar egészségügy, hogy a következő 4-8 évben nem lehet érdemben hozzányúlni - idézi Mihályi Pétert a Fejér  Megyei Hírlap.

A közgazdász Mi történt az egészségügyben 2010-2012 között? címmel tartott hétfői előadásában számos eseményt, intézkedést megidézve azt igyekezett bizonyítani, hogy „ma már a 2006-os, akkor sem rózsás helyzettől is messze vagyunk” s ez „főleg az elmúlt két év kormányzati döntéseinek köszönhető”.

A szociálliberális kormányzat egykori tanácsadója szerint az egészségügyet megrengető lépések közül az Alkotmány hatályon kívül helyezése volt az első, amikor az azt felváltó Alaptörvénybe be se került a szociális piacgazdaság és a társadalombiztosítás fogalma. „Nem véletlenül, hiszen a járulékért - ahogy neve is mutatja - járna valami! A jogszabályban az is ott van, hogy az idős ember ellátása a gyermek feladata” - hívta fel a figyelmet.

A második nagy érvágás az egészségügyi intézmények centralizációja, államosítása volt, amelynek alapvető célja az elitváltás - fogalmazott. Az összevonások látszat-megtakarítást eredményeztek, az ÁNTSZ szerepének csökkentése miatt nem lehet tudni, kié a felelősség az egészségügyi ellátásban, az egészségbiztosítási felügyelet megszűnése miatt pedig a várólista-rendszer gyakorlatilag összeomlott... – idéz drámai felsorolásából az fmh.hu.

cimkék

hirdetés

Könyveink