hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Rossz hír a modelleknek

Az Oxfordi Egyetem új kutatása szerint a magasabb emberekben számos ráknak nagyobb a kockázata.

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy nőkben minden 10 cm-es testmagasság-növekedés 16 százalékkal növeli a rák kockázatát. Korábbi kutatások is találtak már kapcsolatot a testmagasság és a rák között, azonban a mostani tanulmány többféle rákra, illetve különböző életstílusú és gazdasági helyzetű nőkre terjesztette ki az eredményeket. Az eredményeket a Lancet Oncology online kiadása közölte.

„Igazoltuk, hogy a magasság és teljes rákkockázat közötti összefüggés a legkülönbözőbb populációkban érvényesül: Ázsiában, Ausztráliában, Európában és Észak-Amerikában is” – mondta dr. Jane Green, az Oxfordi Egyetem Rákepidemiológiai Egységének kutatója, a vizsgálat vezetője.

A kapcsolat a legkülönbözőbb rákfajták és a legkülönbözőbb emberek esetében is fennáll, ami arra utal, hogy valamilyen alapvető közös mechanizmus állhat a hátterében, talán olyan, ami az élet legkorábbi szakaszaiban fejti ki hatását.

A vizsgálat során dr Green és munkatársai az Egyesült Királyságban végzett Million Women Study adatait használták fel; ebben a vizsgálatban 1996 és 2001 között 1,3 millió középkorú nő vett részt. Az átlagosan tíz éves követési alatt 97 000 rák alakult ki körükben.

A teljes rákkockázat összefüggött a testmagassággal, és külön-külön vizsgálva az emlő, a petefészek, a méh, a bél rákjának, valamint a leukémiának és a malignus melanómának a kockázatát, ezek is kapcsolatban álltak a magassággal. A szerzők még egy metaanalízissel is kiegészítették vizsgálatukat, amelyben tíz korábbi tanulmány eredményei szerepeltek.

Egyelőre nem világos, hogy mi lehet az oka a testmagasság és a rák összefüggésének; egyesek a kora gyermekkori étrenddel és fertőzésekkel hozzák kapcsolatba, mások a növekedési hormon szintjével. Mivel ismert, hogy a 20. században nőtt az átlagos testmagasság, ez részben magyarázhatja a rákok gyakoribbá válását.

Mint dr. Green mondta, az emberek természetesen nem tudják megváltoztatni testmagasságukat. Egyébként a magasabb emberekben más betegségek – például a szívbetegség – ritkábban fordulnak elő. A mostani eredmények jelentősége az, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a rák kialakulásának megértéséhez.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink