2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Romániában megint tüntettek

Romániában az egészségügyben dolgozók és a vasutasok is utcára vonultak pénteken, előbbiek a kórházak kiegészítő személyzete béreinek csökkenése, utóbbiak a rossz munkakörülmények miatt tiltakoztak.

Több száz egészségügyi dolgozó követelte, hogy a teljes ágazatban méltányosan alkalmazzák a tavaly elfogadott közalkalmazotti bértörvény előírásait, amelyek értelmében márciustól nőtt az orvosok bére, de a kiegészítő személyzeté egyes esetekben csökkent. A román média tudósításai szerint a bérek akár 500 lej (33 300 forint) és 1000 lej (66 600 forint) közötti összeggel is kisebbek voltak. Vrancea megyében például egy orvos osztotta meg a megemelt fizetését az asszisztensekkel, akiknek csökkent a bére.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter is elismerte a hét elején, amikor több romániai kórház dolgozói tüntettek ugyanezért, hogy az egészségügyi alkalmazottak mintegy 10 százalékénak csökkent a jövedelme a márciusi béremelést követően részben azért, mert a kiegészítő személyzet kedvezőtlenebb bérkategóriában van, másrészt a fizetés 30 százalékára korlátozták a pótlékokat a bértörvény értelmében. Mindez azért derült ki most, mert ebben a hónapban kapták meg a dolgozók a márciusi jövedelmüket.

A Sanitas egészségügyi szakszervezet bejelentette, hogy csütörtökön nagyszabású tüntetést szervez Bukarestben, amelyre több mint 10 ezer embert várnak, május 7-ére figyelmeztető sztrájkot, május 11-ére pedig általános munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink