2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Románia nagyvárosaiban már a brit mutáns a meghatározó

Egy csütörtökön közzétett elemzés készítői valószínűsítik, hogy Románia nagyvárosaiban már az Egyesült Királyságból származó vírusvariáns vált meghatározóvá a koronavírus-járványban, közölte a Hotnews.ro portál.

Az elemzést a Medlife magánklinika-hálózat készítette a laboratóriumaiban elvégzett vizsgálatok alapján. A Medlife a közelmúltban kilencven, február 3. és 11. között esetlegesen vett mintát vizsgált meg, és a minták felében mutatta ki, hogy a fertőzést a B1.1.7-es változat okozta. A társaság közölte: az alaposabb elemzésnek alávetett mintákat tetszőlegesen választották ki.

A Medlife elemzői úgy vélték, három-öt héten belül az egész országban a brit vírusváltozat lesz a leggyakoribb. Emlékeztettek rá, hogy a két héttel ezelőtt végzett vizsgálatok csak a minták negyedében mutatták ki a ragályosabb mutációt. A vírus Dél-Afrikában vagy Braziliában azonosított változatait egyelőre nem mutatták ki Romániában.

A most azonosított esetek többségét Bukarestben jegyezték, de Temesváron, Kolozsváron és több más városban is azonosították már a vírusváltozatot.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság honlapján közölt csütörtöki közlemény szerint jelentősen csökkent a koronavírusos megbetegedések száma az egészségügyi személyzet soraiban azóta, hogy elsőként ők kaphatták meg a védőoltást. December utolsó hete óta 87 százalékkal csökkent az e csoportba tartozó személyeknél jegyzett fertőződések száma.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés