2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Románia: felezhető az egészségpénztár bírságának összege

Hargita megyében egy szakorvos tekintélyes pénzbírságra számíthat a rendelőjében tapasztalt szabálytalanságok miatt. A megyei egészségbiztosítási pénztár által végzett ellenőrzések több beteg esetében felfüggesztették a táppénz kifizetését, mivel a pénztár munkatársai nem találták őket a megadott lakcímen a látogatás során. 

Az egészségügyi minisztérium utasítására június elején országszinten megkezdődött a betegszabadságok ellenőrzése. A Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár 27 családorvos, valamint járóbeteg rendelésen dolgozó szakorvos tevékenységét ellenőrizte le a hónap eleje óta. Az akció során kisebb rendellenességeket, figyelmetlenségeket, formai hibákat tapasztaltak, egy gyergyószentmiklósi szakorvos esetében azonban számos komoly szabálytalanságra bukkantak – tájékoztatott az intézmény ügyvezető igazgatója, dr. Vargyas Lehel. 

Nem ez az első eset, hogy a szóban forgó orvosnál kihágásokat észleltek, ezúttal jelentős hibákat tapasztaltak a betegszabadságok felírásában és nyilvántartásában, amelyek nem egyszerű hanyagság, hanem visszaélés gyanújára adnak okot – tájékoztatott dr. Vargyas Lehel. Az orvos ötezer lejes pénzbírságot kap, amely feleződik, ha 24 órán belül befizeti azt.

Az akció során tíz betegszabadságon levő személyt is leellenőrzött a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár, közülük hármat nem találtak otthon a „beteglátogatás” során, így esetükben kénytelenek voltak letiltani a beteglap kifizetését. Erről értesítést küldenek a betegnek, aki egyébként – ha indokoltan hagyta el a megadott lakcímet – harminc napon belül megfellebbezheti a biztosítópénztár döntését – közölte dr. Vargyas Lehel.

(forrás: szekelyhon.ro)

cimkék

hirdetés

Könyveink