hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Románia: bért emelnek, nem tüntetnek

Január 1-től mintegy 300 ezer romániai orvos, asszisztens és szociális munkás bérét emeli a román kormány - jelentette be kedden Nicolae Banicioiu román egészségügyi miniszter.

A bukaresti kormány kedden döntött a béremelésről, amelyről korábban hosszas tárgyalásokat folytatott az egészségügyben dolgozók érdekeit védő szakszervezetekkel. Korábban úgy tervezték, hogy csak az 1500 lejnél (105 ezer forint) kevesebbet kereső dolgozók bérét emeli a kormány.

A szakszervezetek nyomására a kabinet végül úgy döntött, hogy a minimálbérrel alkalmazott személyek a jövő évben két részletben összesen 150 lejes (10 500 forint) béremelést kapnak. Előbb januárban kapnak 75 lejes béremelést, majd július 1-től újabb 75 lejjel nő a fizetésük. A többi dolgozónak január 1-től 100 lejjel (7 ezer forint) növekszik a bruttó alapbére. A kétféle emelés mintegy 300 ezer orvost és asszisztenst, valamint szociális munkást érint.

A szakszervezetek nagyszabású tüntetést helyeztek kilátásba, ha a kormány nem teljesíti kérésüket. Ennek a megmozdulásnak az elmaradását október 30-án jelentették be, amikor megállapodtak a kormánnyal a béremelésről.

A román orvosi kamara vezetői elégedettek a kabinet döntésével, de további lépéseket várnak, így például a magánpraxisból származó jövedelem szabályozását, ami tovább növelheti az orvosok jövedelmét.

Az orvosi kamara adatai szerint az Európai Unióban a romániai kezdő gyakorló orvosok kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót (61 800 forint) havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót (134 400 forint) visznek haza.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink