hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Rezsiemelés: állami segítséget várnak az egyházi kórházak

Az egyházi kórházak vezetői levélben fordultak az  egészségügyi kormányzathoz, támogatást kérve a rezsiárak kifizetéséhez, hangzott el a HetiTV-ben.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az egyházi kórházak helyzetéről.

Az egyházi kórházak vezetői már többször is levélben fordultak az egészségügyi kormányzathoz, jelezve, hogy a megemelkedett energiaköltségek kifizetése gondot okozhat. Az állami intézményeknél ez a kérdés megoldott, hiszen kormányzati kötelezettségvállalás van az energiaárak kifizetésére. Már megkezdték a tárgyalásokat, amelyek a remények szerint sikerrel fognak zárulni, hiszen az egyházi fenntartású intézmények állami feladatokat vesznek át.

Az egyházi kórházak az elmúlt években komoly állami támogatással újultak meg, ám ez a folyamat még egyiküknél sem zárult le. Mindenütt az utolsó fázis megvalósítására várnak. Az állam megígéretet tett a források biztosítására, ám a költségvetések több éve készültek, és ma már nem annyiért lehet befejezni a munkálatokat, mint ahogyan egykor tervezték. Mint a főigazgató fogalmazott: reménykednek, hiszen több kormányzati szereplő is kijelentette, hogy a megkezdett beruházásokat befejezik.

A beszállítói számlák kifizetése az egyházi intézményeknek is gondot okoz,az állami kórházakhoz hasonló konszolidációra itt is szükség lenne, mert nem mindegyik fenntartó annyira tőkeerős, hogy ezeknek a kihívásoknak megfeleljen.

Végül elhangzott az is, hogy a gazdasági nehézségek miatt később kezdődik az egyházi kórházak által tervezett nővérképzés.

(forrás: breuerpress.com)
hirdetés

Könyveink