hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

Reverz vakcinomika, nanotechnológia, ehető oltások

Védőoltásokkal foglalkozó cikksorozatot indított a The Lancet, a világ egyik legnevesebb általános orvostudományi hetilapja. Az írások a folyóirat honlapján szabadon hozzáférhetők.

A sorozatindítóban – A védőoltások következő évtizede: társadalmi és tudományos kihívások – az Oxfordi Egyetem gyerekklinikájának professzora, Richard Moxon kifejti: a következő évtizedben az immunizációs lehetőségek a bakteriális és vírus okozta betegségek megelőzésében is növekedni fognak, és minden bizonnyal megjelennek az első parazita- és gomba-ellenes oltások is. Az egyik fő kihívást az jelenti, hogy olyan kórokozók ellen kell védekezni, amelyek antigén-variábilitása igen nagy. A feladat megoldása érdekében sokkal jobban meg kell értenünk a genetikai és a környezeti faktorok szerepét az immunrendszer működésében, és jobb adjuvánsokat kell fejlesztenünk.

A második cikkben – Védőoltásfejlesztés és új oltási technológiákRino Rappuoli, az egyik legnevesebb védőoltás-kutató, a reverz vakcinológia létrehozója beszámol a kutatás új módszereiről, a reverz vakcinológián kívül a strukturális és rendszerbiológia, a nanotechnológia vakcina-fejlesztésben játszott szerepéről, az új oltási technológiák között az ehető oltásokról, valamint az oltások biztonságosságának ellenőrzésében bekövetkezett alapvető eredményekről.

Egy további cikk – Arthur Caplan: Itt az idő, hogy kötelezővé tegyük az egészségügyi dolgozók influenza elleni oltását – a címbeli kijelentést támasztja alá tudományos érvekkel.

Több írás foglalkozik a vakcináció politikájával, a termelés és hozzáférés, finanszírozás kérdéseivel. Egy cikk Richard Moxon munkásságát mutatja be.

Moxon a Haemophilus influenzae b típusa elleni konjugált vakcina egyik létrehozója, részt vett a meningococcusB genomjának szekvenálásában is, ami biztosította a reverz vakcinológia beindulását. A The Lancet cikksorozatának egyik legfőbb közreműködője, mint mondja, alapvető a témáról való kommunikáció akkor, amikor a terület bizalmi válságban szenved.

Ezzel a bizalmi válsággal foglalkozik Scott Ratzan és munkatársainak tanulmánya – Beszéljünk a védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanságról –, amelyben feltárják a népesség védőoltásokkal kapcsolatos növekvő bizalmatlanságának okait, és azt is elemzik, mi szükséges a bizalom helyreállításához, illetve tartós fenntartásához. Többek között megjegyzik: meg kell értenünk, hogyan gondolkodnak az emberek a védőoltásokról, azok kockázatairól, meg kell ismernünk a témát érintő történelmi tapasztalataikat, vallási és politikai meggyőződéseiket, gazdasági, társadalmi determinánsaikat.

Következtetésük: a vakcinákkal foglalkozó tudós közösség eddig példásan szigorú tudományos kutatásokat folytatott az oltások hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban, azonban elhanyagolta a lakosság vakcinációval kapcsolatos nézeteinek kutatását, és a megfelelő tájékoztatásukat, így a kis számban előforduló oltási szövődmények valós kommunikációja is elmaradt, ami helyet adott az irreális félelmet keltők manipulációjának.

 

Reverz vakcinológia

 

Korábban lehetetlen volt védőoltást fejleszteni a meningococcus B-szerotípus ellen annak antigén-tulajdonságai miatt. Nemrég olasz kutatóknak sikerült megoldani ezt a problémát. Rino Rappuoli létrehozta a reverz vakcinológiát; az így készült oltás majdnem az összes meningococcus B szubszerotípust lefedi, márpedig a B szerocsoportú meningococcus okozza Európában az agyhártyagyulladások kétharmadát.

A meningococcus, azaz a Neisseria meningitidis egy poliszacharid-burokkal ellátott baktérium, ami az emberek 10 százalékának felső légutait kolonizálja bármiféle betegség kiváltása nélkül, azonban százezer lakosra számítva 1–3 esetben bekerül a véráramba, és agyhártyagyulladást vagy szepszist okoz. Négy szerocsoportja – A, C, Y és W135 – ellen már három évtizede rendelkezünk felnőttek körében használható védőoltással; ez a tetravalens vakcina a burok tisztított poliszacharidjait használja antigénként. E négy szerocsoport ellen több mint egy évtizede gyerekek körében is alkalmazható, konjugált oltás is van, azonban a B szerocsoport burka olyan szénhidrátot (polisziálsav) tartalmaz, amit sok emberi sejt is használ, például a neuronok a szinapszisokban, így ezt alapul véve nem lehet oltást létrehozni.

A megoldást jelentő reverz vakcinológiával, amit azóta más oltások létrehozására is használnak, dekódolják a baktérium genomját, a menB esetében például felfedeztek 600 új bakteriális fehérjét és 28 új antigént, amelyek egérkísérletekben alumíniumhidroxid adjuvánssal kombinálva baktericid hatású antitestek képződését váltották ki.

 

The Lancet's New Decade of Vaccines Series:

The Lancet, Volume 378, Issue 9788, 23 July 2011

The next decade of vaccines: societal and scientific challenges

Prof E Richard Moxon, Prof Claire-Anne Siegrist

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9788, 23 July 2011

Vaccine discovery and translation of new vaccine technology

Dr Rino Rappuoli PhD, Steven Black MD, Paul Henri Lambert MD

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9788, 23 July 2011

The vaccine paradox

Richard Horton, Pamela Das

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9788, 23 July 2011

Time to mandate influenza vaccination in health-care workers

Arthur Caplan

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9788, 23 July 2011

Dr Jenner's House: the birthplace of vaccination

Gareth Williams

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9788, 23 July 2011

Richard Moxon: a virtuoso of vaccinology

David Holmes

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9789, 30 July 2011

Vaccine production, distribution, access, and uptake

Jon Smith PhD, Prof Marc Lipsitch DPhil, Prof Jeffrey W Almond PhD

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9789, 30 July 2011 

The future of immunisation policy, implementation, and financing

Dr Orin S Levine PhD , David E Bloom PhD, Thomas Cherian MD, Ciro de Quadros MD, Samba Sow MD, John Wecker PhD, Philippe Duclos PhD, Brian Greenwood MD

 

The Lancet, Volume 378, Issue 9790, 6 August 2011

Addressing the vaccine confidence gap

Dr Heidi J Larson PhD, Prof Louis Z Cooper MD, Juhani Eskola MD, Prof Samuel L Katz MD, Scott Ratzan MD

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés