hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Rétvári Bence: Ilyen előterjesztés nem járt a kormány előtt

Miért gondolja a kormány, hogy a betegek és a szakma nélkül be lehet vezetni egy ilyen horderejű változást? – hangzott el az Országgyűlésben.

Az egészségügy helyzetéről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Komáromi Zoltán (DK) az egészségügy átalakításáról szóló kormányelőterjesztéssel kapcsolatban azt kérdezte, miért gondolja a kormány, hogy a betegek és a szakma nélkül be lehet vezetni egy ilyen horderejű változást. Felidézte, hogy sajtóhírek szerint a Belügyminisztérium az egészségügy átalakításának terveiről nem tart szükségesnek társadalmi egyeztetést, mert annak elfogadásához kiemelt közérdek fűződik.

Kifogásolta, hogy a dokumentum előkészítésében a Magyar Orvosi Kamara nem vett részt. Szerinte a javaslatban érthetetlen és szakmaiatlan dolgok vannak. Közölte, az egészségügyben nem visszafelé mutogatni és magyarázkodni kell, hanem gyógyítani.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, ilyen előterjesztés nem járt a kormány előtt és azt javasolta az ellenzéki politikusnak, ne riogasson olyan dolgokkal, amelyek még a kormány napirendjére sem kerültek fel.

Közölte, az előző évekhez képest az egészégügy 233 milliárd forint többlettel gazdálkodhat.

Szóvá tette, hogy 2010 előtt a baloldali kormányok bevezették a vizit- és kórházi napidíjat, emellett az az időszak nem az egyeztetésekről szólt. Elmondta, a mostani kormánynak fontosak az egyeztetések, hiszen a kamara javaslata alapján fogadták el az orvosi bértáblát.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára jelezte, folytatni fogják a várólisták csökkentését és a béremeléseket. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára jelezte, folytatni fogják a várólisták csökkentését és a béremeléseket. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink