hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

ReSzaSz reakció az ÁEEK Mérték tanulmányára

A ReSzaSz üdvözli a kormány bátorságát és őszinteségét az egészségügy helyzetét feltáró tanulmánnyal kapcsolatban.

Az elmúlt 25 évben ahhoz szoktunk hozzá, hogy az egészségüggyel kapcsolatos problémákkal nem szembenézett, hanem szőnyeg alá söpörte az éppen hatalmon lévő  kormány. A valósággal való szembenézés kifejezetten újszerűen hat és reménykeltő. A tanulmány hiánypótló, annak kiterjesztése és folytatása fontos mérföldkő lehet az élhető, fenntartható és hálapénzmentes egészségügyi rendszer kialakításában.

 

A tanulmány céljai a valós adatok alapján hozott stratégiai döntések és a döntések eredményeinek nyomonkövetése, megállapításai (alacsony közfinanszírozás;kiemelkedően magas lakossági egészségügyi kiadások;  magas elkerülhető halálozás; népegészségügyi programok fontossága; szakmai indikátorok mérése, validálása, azok elemzése, majd publikálása) nagymértékben összecsengenek a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) megalakulása óta hangoztatott üzeneteivel.

 

Mi valljuk, hogy a betegellátás minőségi mutatóinak mérései és azok nyilvános közzététele feltételezhetően a legfontosabb lépés az egészségügyi rendszer megreformálásához, ezért is üdvözöljük ezt a modern kornak megfelelő szemléletváltozást, amely a tanulmányban fellelhető.

 

Nemzetközi összehasonlítások alapján régóta tudjuk, hogy sok beteget veszítünk el a magyar egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt, de mégsem változtattunk érdemben az elmúlt évtizedekben annak működésén. Kerültük a transzparenciát, megtűrtük a korrupciót, nem mértük és nem javítottuk érdemben a betegbiztonságot. A megelőzésre, a lakosság egészségtudatosságára nem fókuszáltunk érdemben.

 

Sokat kell még dolgoznunk azért, hogy olyan egészségügyünk legyen, amire minden magyar állampolgár büszkén gondolhat, de a jelen tanulmány következtetései alkalmasak lehetnek arra, hogy a sarokköveket letegyük.

A ReSzasz, ahogyan eddig is, üdvözöl, támogat és aktív részese lesz minden előremutató intézkedésnek, kezdeményezésnek.

cimkék

hirdetés

Könyveink