hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

ReSzaSz a minimumrendeletről

Véleményünk szerint a betegek biztonságos ellátására csak olyan kórházakban, osztályokon van lehetőség, ahol meg tudnak felelni a szakma által is elfogadott minimumfeltételeknek – áll a ReSzaSz közleményében.

Sajnálattal értesültünk a sajtóból, hogy nem sikerült az új szakmai és tárgyi minimumrendeletek megalkotása – írja közleményében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). Véleményünk szerint a betegek biztonságos ellátására csak olyan kórházakban, osztályokon van lehetőség, ahol meg tudnak felelni a szakma által is elfogadott minimumfeltételeknek.

Saját tapasztalataink alapján csak megerősíteni tudjuk a Kórházszövetség és a Tisztiorvosi Hivatal korábbi álláspontját, miszerint jelenleg a kórházak nagy többsége (gyakorlatilag egyetlen egy sem) nem tud megfelelni ezen feltételeknek, vagyis a biztonságos betegellátás feltételeinek.

A ReSzaSz elkötelezett minden kormány munkájának proaktív elősegítésében, amennyiben az az élhető, fenntartható és hálapénzmentes egészségügy irányába hat, amelyben tisztességben és méltóságban lehet gyógyulni, gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz szeretne aktívan részt venni az új minimumrendeletek, irányelvek kialakításában, ezért egy kérdéscsomagot állít össze, amelyet a közeljövőben megküld a kórházaknak. Erre azért van szükség, mert az új minimumrendeletek kialakítás előtt fel kell mérnünk a jelen állapotot, ahhoz hogy a jövőbeni pozitív változásokat értékelni és bemutatni tudjuk a társadalomnak, politikának. A kérdések a betegbiztonságra fókuszálnak.

A betegbiztonság alapja a megfelelő számú és szakképzettségű személyzet és az átláthatóság, ezért a kérdések többek között a sürgősségi, illetve az alapszakmák személyállományára, valamint a különböző minőségi mutatókra vonatkoznak, úgy mint: 

– hány műszakban nem tudtak megfelelni a személyi minimumfeltételeknek az elmúlt hat hónapban a Sürgősségi Betegellátó Osztályokon?

– megtudnak e felelni a személyi minimumfeltételeknek a az általános sebészeti, belgyógyászati, aneszteziológiai és intenzív terápiás, neurológiai, illetve tarumatológiai osztályokon?

– mekkora volt az ápoló beteg arány az elmúlt hat hónapban az általános sebészeti, belgyógyászati, aneszteziológiai és intenzív terápiás, neurólógiai, tarumatológiai osztályokon?

– vezetnek e statisztikát a szövődményekkel és halálozással kapcsolatban?

(forrás: Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete)
hirdetés

Könyveink