hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Repülőrajtot vesz az Európai Bizottság "volt dohányosok" kampánya

A világon először, repülőjáratokon elérhető, a leszokást segítő tájékoztató anyagok támogatják a dohányos utasokat abban, hogy „Megállíthatatlanná” váljanak.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű, igen sikeres leszokástámogató kampánya ma, a Dohányzásmentes Világnapon új szakaszába lép: a világon elsőként vezetnek be leszokást segítő tájékoztatókat a repülőjáratokon. A tájékoztató anyag segít a dohányosoknak abban, hogy leküzdjék cigaretta utáni vágyukat, és arra bátorítja őket, hogy élethosszig folytassák dohányfüstmentes útjukat.

Az egészségnevelés ezen új eszközét – amely Európa-szerte a légiutasok rendelkezésére áll majd – a TAP Portugal légitársaság, az Európai Tüdő Alapítvány (ELF) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) közösen fejlesztette ki. Egy felmérés során a megkérdezett magyar utasok több mint fele (55%) ismerte el, hogy a dohányzás befolyásolja repülési szokásaikat: 14,7 %-uk kizárólag rövid repülőutat választ, 8,8 %-uk egyáltalán nem hajlandó emiatt repülni, 16,7 %-uk pedig inkább a buszutazást választja (2012. májusi adatok).

A leszokást segítő tájékoztató motiváló tanácsokkal látja el és bátorítja a dohányosokat, hogy saját érdekükben a repülőút végeztével se gyújtsanak rá. A tájékoztató anyag felhívja a figyelmet "A volt dohányosok megállíthatatlanok” honlapra, valamint az iCoach nevű interaktív online eszközre, amely testreszabott segítséget nyújt a leszokáshoz.

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa elmondta: „»A volt dohányosok megállíthatatlanok« honlap elindítása és a TAP Portugal légitársaság utasokat megcélzó, leszokást segítő tájékoztatója a kampány második évének egyik innovatív kezdeményezése. Valóban jó ötlet a repülőgépen töltött időt arra szánni, hogy az ember elgondolkozzon azon, mi mindent nyerhet a leszokással! Az ilyen kezdeményezések ténylegesen segítenek abban, hogy közelebb kerüljünk célunkhoz és felhívjuk a figyelmet a dohányfüstmentes élet előnyeire.”

„Ez egy izgalmas és értékes kezdeményezés, amelyben mind az ELF, mind az ERF örömmel vesz részt.” – mondta Monica Fletcher, az Európai Tüdő Alapítvány elnöke, az Education for Health (Oktatás az Egészségért) nevű karitatív szervezet vezetője. „Reméljük, hogy az általunk kidolgozott praktikus tippek és tanácsok révén a dohányosok határozott döntésre tudnak jutni, és mire elérik úti céljukat, már ők is volt dohányosok lesznek.”

Az egész EU-t átfogó, „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampány egyedülálló módon nem a dohányzás veszélyeire, hanem a leszokás pozitív hatásaira összpontosít, kiemelve a volt dohányosok által elért eredményeket, azok ösztönző erejét. A kampány az EU-ban élő mintegy 28 millió, 25 és 34 év közötti dohányost célozza meg, és fő eszköze a már bizonyítottan hatékony, iCoach nevű innovatív online program.

A csaknem egy évvel ezelőtt indult kampány jelentős sikereket könyvelhet el, hiszen az iCoach-ra már több mint 173 ezer felhasználó regisztrált, ami azt jelenti, hogy minden ezer európai dohányosból egy keresi aktívan a támogatást a leszokáshoz ezen eszköz segítségével. Az iCoach működésének lényege, hogy elemzi használójának dohányzási szokásait, és ennek alapján személyre szabott támogatást és tanácsot ad minden nap. Fontos megemlíteni, hogy az iCoach felhasználók visszajelzéseiből kiderül: az átlagos dohányosnak nincs meg a sikeres leszokáshoz szükséges magabiztossága, ami még inkább megerősíti az Európai Bizottság innovatív és motivációs kampányának értékét.

“Napjaink egyik legfontosabb egészségnevelési feladata a dohányzásról való leszokás támogatása” – mondta Christina Gratziou professzor az Európai Tüdőgyógyász Társaság képviseletében. „Reméljük, hogy ezek a pozitív és ösztönző üzenetek segítenek dohányosoknak abban, hogy egy 'Megállíthatatlan', dohányfüst-mentes jövőt tűzzenek ki maguknak.”

További információk:

Az Európai Unió közegészségügyi portálja

Az Európai Bizottság közegészségügyi honlapja

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés