2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Rémhírterjesztéssel vádol egy férfit az ügyészség

A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki 2020 november 25-én az interneten olyan írást tett közzé, amely alkalmas volt a koronavírus elleni védekezés akadályozására, tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A vádirat szerint, a férfi, "A választás szabadsága" címmel saját internetes oldalán egy írást jelentetett meg, amelyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

A közlemény emlékeztet arra: a kormány 2020. november 4-én vezette be a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzetet Magyarországon. Ebben a helyzetben a vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek. A hatóságok tevékenységét a "vírusbizniszben való részvételnek" minősítette. Sőt, a vádlott a célját el is érte, mert az oldalon sokan hozzászóltak írásához, illetve a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, továbbá több százan meg is osztották az írást.

A különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntette 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bűntethető. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

Sajtóértesülések szerint a vádlott Gődény György, a vírusszkeptikus hangadó.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink