hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Reményre akadtak a kemo-agy ellen

A kemoterápia az agysejteket is pusztítja, ám amerikai tudósok kidolgoztak egy módszert, amivel az úgynevezett kemo-agy ellenszereit remélik megtalálni – írja a PharmaOnline.

A University of Rochester Medical Center kutatói találtak egy molekulát, ami minden valószínűség szerint megmenti a mellrák-ellenes terápiában használatos tamoxifen káros hatásaitól az idegsejteket.

A tamoxifen az egyik legrégebben, valamint legszélesebb körben használt kemoterápiás szer, és bár a többi rákellenes kezeléshez képest viszonylag kevés a mellékhatása, de azok meglehetősen súlyosak.

 Az úgynevezett kemo-agy  memória-zavart, ködös tudatállapotot, koncentrációs nehézséget jelent, ami esetenként hosszú távon is fennmaradva a munkahely elvesztését és depresszió kialakulását okozhatja.

A kutatók találták egy AZD6244 elnevezésű szert, ami a kísérleti állatokban megszüntette a tamoxifen agysejteket pusztító hatását. Ráadásul ezt úgy érte el, hogy közben nem szüntette meg a szer tumorsejteket ölő tulajdonságát, sőt in vitro még fokozta is azt – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés