hirdetés
hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

REMEK-kórházak

REMEK – vagyis Regionális Egészségügyi Együttműködési és Megelőzési Klaszter néven három, perifériára szorult kórház, a hatvani, a ceglédi és a jászberényi olyan gazdasági társulást hozott létre, amely közösen indulhat pályázatokon, és együtt olcsóbban vehet számos szolgáltatást. Laza formációjuk szembemegy a szaktárca törekvéseivel - írja a Népszabadság.

A három vidéki kórház az egészségügyi tárca által favorizált, a Semmelweis-tervben is megfogalmazott régión belüli együttműködés helyett az ésszerűséget és a földrajzi távolságokat is fi gyelembe véve sajátos, régiókon és megyéken túli gazdasági szövetséget hozott létre. A közép-magyarországi régióban lévő, ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az észak-magyarországi régióban elhelyezkedő hatvani Albert Schweitzer Kórház, és az észak-alföldi régióban található jászberényi Szent Erzsébet Kórház az országban eddig egyedülálló, modellértékűnek számító egészségügyi klaszterba tömörült, és a jövőben együtt szándékoznak elindulni különféle tendereken, pályázatokon, és közösen vásárolnak majd meg bizonyos szolgáltatásokat.

Pusztai Dezső, a társulás elnöke, a ceglédi kórház igazgatója a lapnak elmondta, olyan, nem súlyponti kórházakról van szó, amelyek a saját megyéjükben határszélen helyezkednek el: Cegléd Pest megye, Jászberény Jász-Nagykun-Szolnok, míg Hatvan Heves megye perifériáján van. Ezekből a városokból eleve nehéz lenne megközelíteni a számukra kijelölt régiós központot – Hatvan esetében például Miskolcot –, de a betegforgalmi adatok is azt mutatják, hogy a páciensek igyekeznek a hozzájuk közel eső kórházakat választani, s nincsenek tekintettel a megyei vagy régiós határokra. A társulási formával azt érik el, hogy a mosodaszolgáltatást, a gyógyszerkészítményeket, sőt akár az immár liberalizált energiapiacon a gázellátást is olcsóbban tudják majd megrendelni, mintha egyenként tárgyalnának a szállítókkal.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés