2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rektorjelöltek a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) jelenlegi helyzetéről és jövőjéről is szó esett a rektorjelöltek nyílt vitáján, ahol a vezetői posztra pályázó négy professzor állt az egyetem nyilvánossága elé, közölte a BAMA.

Mintegy kétszáz fős közönség előtt Bachmann Bálint, a Műszaki és Informatikai Kar dékánja, Betlehem József, az Egészségtudományi Kar dékánja, Gábriel Róbert, a Természettudományi Kar dékánja és Miseta Attila, az Általános Orvostudományi Kar dékánja szólalt fel sorban, programjaikat ismertetve.

Bachmann Bálint egy modern egyetemet vázolt fel, amelynek az oktatás, a kutatás és a társadalom szolgálata egyszerre feladata. Kiemelte tervei közt a források arányos elosztását, a hatékonyabb gazdálkodást, az eddig kimaradt társadalmi csoportok jobb integrálását az egyetemi életben. Úgy fogalmazott: összefogásban és konszenzusban gondolkodó, menedzseri szemléletű vezetést valósítana meg rektorként.

Betlehem József az ország első egyetemét a régió szolgálatába állítaná a rektori poszton. A feladat szerinte a PTE nemzetközileg ismert márkanévvé emelése, miközben a legmodernebb technológiával, a digitális oktatás lehetőségeivel élve megszólítja az egyetem a következő generációkat is. A dékán kiemelte, hogy a sokoldalú oktatási palettából a biztosabb elhelyezkedést kínáló képzéseket kell erősíteni.

Gábriel Róbert úgy fogalmazott, a PTE vezető szerepet kell, hogy vállaljon a helyi és regionális gazdaság fejlesztésében, miközben a kiemelkedő minőségű művészeti és gyógyító tevékenységet is megőrzi az intézmény. Egyedi és érdekes képzéseket kínálva még vonzóbbá tehető az egyetem a dékán szerint, aki a célok eléréséhez fontosnak tartja a versenyképesség növelését, a belső bürokrácia csökkentését is.

Miseta Attila a minőségi hallgatók létszámának növelésén is dolgozna rektorként, illetve a tehetséggondozást, a sikeres diplomások helyben való boldogulásának segítését fogalmazta meg stratégiaként. A PTE szerinte kulcsfontosságú szereplő lehet a szomszédos megyék munkaerejének Budapestre vándorlásának ellensúlyozásában, egyebek közt olcsóbb és jobb kollégiumi helyekkel csábítva ide a felvételizőket, írta a lap.

(forrás: BAMA)

cimkék

hirdetés

Könyveink