hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Rekordszámú tbc-s beteget gyógyítottak meg

Rekordszámú, 2,3 millió tuberkulózisos beteget sikerült meggyógyítani 2007-ben; ez volt az első alkalom, hogy meghaladták a globális célkitűzést – jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
A betegek 87 százalékának meggyógyításával először sikerült meghaladni a 85 százalékos célkitűzést – részletezte a WHO közleménye. A szervezet tájékoztatása szerint egyelőre csak azért lehet 2007-es adatokat figyelembe venni, mert hat hónapra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék, a beteg valóban gyógyult.
 
Az ENSZ szakosított szerve ugyanakkor figyelmeztetett: az előrelépés még mindig messze van a betegség teljes eltűnését szorgalmazó célkitűzés megvalósulásától. 2008-ban világszerte 9,8 millió tbc-s esetet jelentettek. A kór hozzávetőleg 1,8 millió beteggel végzett, ebből félmillió HIV-fertőzéshez kapcsolódott. A betegség gyógyszerrezisztens törzsei évente 500 ezer embert fertőznek meg, közülük a WHO 2008-as adatai szerint alig hatezren részesülnek kezelésben.
 
A betegség megfelelő kezeléséhez kétmilliárd dollár hiányzik – hívta fel a figyelmet Mario Raviglione, a WHO tuberkulózissal foglalkozó részlegének vezetője. Hozzátette: még többen maradhatnak kezelés nélkül. A hiányzó összeg pótlása nélkül a legkiszolgáltatottabb emberek továbbra is híján lesznek azoknak az előnyöknek, amelyeket oly sokan élveznek – mondta Raviglione.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink