hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egészségipar

Rekord összegű bírságot róttak ki Amerikában

Rekord összegű, 2,3 milliárd dolláros bírságot róttak ki a világ legnagyobb gyógyszercégére, az amerikai Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt – közölte a VOA rádió csütörtökön.

Az ügyészség közlése szerint a Pfizer beleegyezett, hogy kifizesse a bírságot, amiért bizonyos gyógyszerek forgalmát a törvényt megsértve igyekezett növelni. Az amerikaI igazságügy-minisztérium közlése szerint ez a legnagyobb összegű büntetés, amelyet az egészségügyben egy vállalatnak törvénysértő marketing miatt ki kell fizetni.

A céget több gyógyszerrel kapcsolatban folytatott nem megengedett marketing tevékenységet. Például arra igyekezett rávenni az orvosokat, hogy a Bextra nevű szert, amelyet a hatóságok csak ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására hagyták jóvá, több más eredetű fájdalom esetén, és az engedélyezettnél nagyobb dózisban is felírják betegeiknek. A Bextrát biztonsági okokból már kivonták a forgalomból, mert kiderült, hogy egyebek mellett fokozza a szívroham kockázatát. A vállalat törvényellenesen reklámozta a bizonyos mentális betegségek kezelésére alkalmas Geodont, a Zyvox antibiotikumot és a Lyrica nevű, epilepszia elleni szert is.

Az Egyesült Államokban az orvosoknak joguk van gyógyszereket olyan esetekben is felírni, amikor azok alkalmazását hivatalosan nem hagyták jóvá, a gyógyszergyártóknak viszont tilos erre ösztönözni a doktorokat. A Pfizer marketing politikája sérti az arra vonatkozó tilalmat is, hogy az orvosokat nem lehet anyagilag ösztönözni bizonyos gyógyszerek választására.

A Pfizer által fizetendő bírságot különböző kormányzati egészségügyi és gyógyítási programok támogatására fordítják. A Pfizer részvényárfolyama szerdán 10 centtel, csütörtökön napközben pedig további 25 centtel 16,03 dollárra esett a New York-i tőzsdén. A cég törvénysértő gyakorlatát kiszivárogtató hat bennfentes személy 102 millió dollár jutalmat kap.

Sidney Wolfe, egy közegészségügyi kutató csoport vezetője azt mondta: a 2,3 milliárd dollár óriási összegnek tűnhet, valójában azonban eltörpül a gyógyszercégek hatalmas profitjaihoz képest, és nem elegendő ahhoz, hogy elejét vegye a vállalatok törvénytelen magatartásának. Wolfe azt mondta, a nagy pénzbüntetésekkel nem lehet meggátolni, hogy a gyógyszergyártók – amelyek részéről a visszaélések miatt még senki nem került börtönbe – továbbra is megvesztegessék az orvosokat.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink