hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Rejtett szájüregi rák kimutatása nyálmintából

A világon először sikerült HPV-vel összefüggő, rejtett, tünetmentes szájgarati rákot nyálmintából igazolni, közli az OTSZ Online.

A fejlett országokban a magas kockázatú HPV (HR-HPV-16,-18,-33) okozta szájgarati rákok előfordulása hihetetlenül felgyorsult, számuk az USA-ban lassan meghaladja a HPV által okozott méhnyakrákok számát. A HR-HPV érintettség prevalenciája az Egyesült Államok lakosai körében eléri a 3,7%-ot. Épp ezért rendkívül jelentős az az esetleírás, amely a Frontiers in Oncology 2020. márciusi számában tettek közzé. A kutatók arról számolnak be, hogy a világon először sikerült kimutatniuk a humán papillomavírus (HPV)-16 DNS-ének észlelésével egy különben tünetmentes szájgarati rákot a beteg nyálából.

A nyálpróbát Kai Dun Tang és Chamindie, dolgozták ki a Queensland Technológiai Egyetemen. A mintavételhez egy szájöblítő folyadékkal egy-két percig kell öblögetni, ezután az öblítófolyadékkal kiköpött nyálat egy csőben gyűjtik össze.

Amennyiben a módszer nagyszámú egészséges, tünetmentes emberen is megbízható eredményt hoz, közelebb juthatunk a robbanásszerűen szaporodó HPV-16 által okozott garatrákok korai diagnózisához. A szerzők szerint a tanulmány kiinduló pontja lehet a magas kockázatú egyének szájgarati rákjának szűrésére. A korai felismerés lehetőségeinek megtalálása azért is fontos, mert a szájgarati rák gyakran előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, amikor a betegnek már a kezelés következtében is súlyos következményekkel kell szembenéznie.

Jelenleg 650 egészséges személy bevonásával folyik egy vizsgálat, amely a szájüregben előforduló HPV-16 DNS kimutatását veszi célba.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés