hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Rejtélyes számok a kórházakról

Májusról júniusra mindössze 135 millió forinttal nőtt a kórházi adósságállomány a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb összesítése szerint, írja a Napi.hu.

Az adat nem kis mértékben meglepetést keltő, miután eddig rendszerint 3-4 milliárd forint volt a havi növekmény, s a kórházi beszállítók tapasztalatai is szöges ellentétben állnak a számokkal.

Június végén 51,7 milliárd forint lejárt tartozást görgettek maguk előtt a magyarországi kórházak. A legnagyobb adósok listáján változatlanul a Honvédkórház áll az élen 3,9 milliárd forinttal, az intézményben egy hónap alatt 331 millió forinttal nőtt a lejárt, kifizetetlen számlák összege. Hárommilliárdot meghaladó a Békés megyei kórház, és csaknem 3 milliárd forint a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, előbbiben 206, utóbbiban 107 millió forint a havi növekedés.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkárától, Rásky Lászlótól a lap megtudta, a kórházi beszállító tagvállalataik közvetlen tapasztalatai szöges ellentétben állnak a MÁK adataival. A fizetési hajlandóság olyannyira nem javult, hogy Rásky szerint vannak cégek, amelyeknél már újra olyan mértékű gondot okoz a nemfizetés, mint a konszolidáció előtt. (2015-ben 60 milliárd forintot kapott az ágazat kórházi adósságkonszolidációra). Arra a szakmai berkekből származó pletykákra, mely szerint a kórházak a számlák lejárati határidejével manipulálva próbálják bizonyítani, hogy kancellár nélkül is képesek gazdaságosabban működni, legalábbis átmenetileg, Rásky úgy reagált, ez hosszabb távon úgysem lenne tartható megoldás.

Szezonális okokkal és az eddig önerőből elvégzett fejlesztések utólagos finanszírozásával magyarázta az adósságnövekedés leállását Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) vezetője. Nyáron a forgalma kisebb, a bevétele viszont nagyobb a kórházaknak, ez átmenetileg csökkenti  forráshiányt. A saját erőből elvégzett fejlesztésekre pedig pályázati pénzt kaptak utólag az intézmények, amelyet a számlák kifizetésére fordíthattak, mondta Molnár Attila, ugyanakkor a számszaki manipuláció lehetőségét ő sem zárta ki.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink