hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Rejtélyes halálozások, rendkívüli reakciók

Nem biztos, hogy valóban rendkívülinek kell tekinteni mindazt, ami a miskolci megyei kórház koraszülöttosztályán történt. Az esetek különösségét inkább az ügy kezelésének a módja adja, az, hogy a kormányfő közvetlen beavatkozására indult vizsgálat, véli a NOL. Cikkgyűjtemény.

Szócska Miklós államtitkár már Orbán Viktor utasításának napjának estéjén a helyszínen vizsgálódik, és a kórház főigazgatóját azonnal felfüggesztik, ami szinte példátlan a nem gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatok történetében. (Csak emlékeztetőül: az Irgalmas rendi kórház főigazgatóját, aki savtámadással gyanúba keveredett, előzetes letartóztatásban is volt, és máig nem tisztázódott az ügye, egyetlen percre sem függesztették fel az állásából.)

Különös az is, hogy két hétre prognosztizálják a vizsgálat várható időtartamát. Tudható ugyanis, hogy van gyorsteszt is a kórházi fertőzések kimutatására, akár 24 óra alatt is elvégezhető sürgősséggel a vizsgálat. A legkülönösebb azonban mégiscsak az, hogy egy a betegeket fenyegető vészhelyzetre – amennyiben valóban erről van szó –, nem az ÁNTSZ és nem is a kórházfenntartó reagál, hanem elsőként a miniszterelnök.

A miniszterelnökséget vezető Lázár János a Hír TV-ben maga számolt be arról, hogy a miniszterelnök személyesen vette kézbe az ügyet. Miután Orbán Viktor tájékoztatást kapott a történtekről, a kormány az ügy kivizsgálására háromfős bizottságot hozott létre, amelynek élére Szócska Miklós államtitkárt állították. A testület tagjai sem mások, mint az ellátórendszer működéséért felelős állami hivatalok (a kórházfenntartó és a tisztiorvosi hivatal) vezetői. Akiknek, miután Lázár János hétfő este negyed hatkor személyesen is ellátta feladatokkal Szócska Miklóst, azonnal indulniuk kellett Miskolcra, írja a Népszabadság, amelynek Velkey György, a Kórházszövetség elnöke jelzi: 10-15 évvel ezelőtt mindennapos volt, hogy ilyen számban veszítettek el gyerekeket a kórházak. Arra a kérdésre, hogy szerinte mi indokolta akkor Csiba Gábor felfüggesztését, azt felelte: a lépés jogszerűségét nem vitatja, azzal együtt, hogy az valóban nem szokványos. 

Falus Ferenc, egykori tiszti főorvos némi iróniával megjegyezte azt is: a rend kedvéért be kéne vezetni, hogy minden főorvos este nyolckor a miniszterelnöknek telefonon jelezze, mi történt aznap az osztályon és reggel nyolckor meg az ügyeletes tájékoztathatná ugyanerről.

Kételyek a "transzparens" vizsgálat körül - a Népszava cikke

Félelem és suttogás a miskolci kórházban - a Népszabadság riportja

Fertőtlenítés nélkül nyúltak a kisbabámhoz - az RTL Klub riportja

Mi okozhatta a csecsemők halálát? - Az Index írása

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés