hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Rehabilitációs kártya is segítheti a munkavállalót

Több mint 6400 megváltozott munkaképességű ember él az év elején bevezetett rehabilitációs kártya kedvezményeivel, és 3800 munkaadó veszi igénybe országosan a járulékkedvezményeket, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága.

A rehabilitációs kártya segíti a munkavállalókat, hogy elhelyezkedhessenek a nyílt munkaerőpiacon, míg a munkaadókat ösztönzi a megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők foglalkoztatására. A munkaadók a kártyával foglalkoztatottak után havonta több mint 130 millió forint kedvezményt vehetnek igénybe, olvasható a tárca közleményében.

A felülvizsgálati rendszer átalakításakor ötezren eleve nem kértek felülvizsgálatot, vagy nem is jelentkeztek abból a 195 ezerből, akiket a rokkantsági nyugdíjrendszer változása erre kötelezett, és tovább csökkent a rokkantsági vizsgálatra újonnan jelentkezők száma is.

A felülvizsgálatok első féléves adatai szerint a vizsgálatra kötelezettek csaknem 60 százaléka nem volt rehabilitálható, így ők továbbra is rokkantsági ellátásban részesülnek. A vizsgálatra kötelezettek több mint 28 százaléka rehabilitációs ellátásban részesül, így a rehabilitációt követően visszatérhet a munkába.

A rokkantnyugdíjrendszer átalakítása előtt Magyarországon több mint 900 ezer ember kapott valamilyen jogcímen rokkantsági ellátást, írták.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink