hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Régi-új fegyver a rezisztensek ellen

Egy régi szernek a baktériumrezisztencia elleni harcban való újszerű alkalmazásáról ír a Heti Válasz.

Noszticzius Zoltán, a BME Fizika Tanszékének professzor emeritusa és kutatócsoportja a klór-dioxid-oldathoz fűz nagy reményeket, mivel annak alkalmazása az emberre nem veszélyes, a baktériumokat, gombákat és vírusokat viszont a másodperc ezred része alatt elpusztítja.

A lap megjegyzi, hogy a klór-dioxid egyáltalán nem új szer, nagyjából kétszáz éve ismert a gyógyászatban. A professzot viszont úgy érvel:

„A felhasználási módja új. Felfedezője, Sir Humphrey Davy nem tudta, hogy egy fertőtlenítőszerre bukkant, de a 19. század végén, illetve a 20. század elején a német kémikusok már ismerték ezt a hatását. Az már a mi felfedezésünk, hogy miért nem kártékony az emberre. A szer lassan terjed, néhány perc alatt egytized milliméter körüli mélységbe tud maximálisan behatolni. Ha tehát megszűnik a klór-dioxid utánpótlás, az embernek csak a külső sejtjeit éri a hatás, ám ugyanennyi idő alatt a kórokozó már elpusztul. Az a tulajdonság, hogy az elpusztításhoz szükséges idő a távolsággal négyzetesen nő, kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a nagyon pici élőlényeket elpusztítsuk, miközben a nagyok csak minimálisan sérülnek meg eközben. Ez egy új elv, amit mi fedeztünk fel. És azt is, hogyan lehet kellő tisztaságban előállítani a klór-dioxidot, mert emberek gyógyítására csak így lehet alkalmazni. Leegyszerűsítve: van egy membránunk, amelyiken átmegy a klór-dioxid, de semmi más nem. 2006-ban adtunk be erre egy szabadalmat, tavaly az európai jogi oltalmat meg is kaptuk rá, idén az amerikait is, és úgy néz ki, meglesz Kínában is, vagyis jól állunk. 2008 óta van engedélyünk az ÁNTSZ-től arra, hogy gyárthassuk és forgalmazhassuk a megfelelő tisztaságban előállított klór-dioxidot. Azóta a fogászatban alkalmazzák is a szert, például gyökérkezeléseknél.”

Látnak reményt az alkalmazás kiterjesztésére is, sőt a cukorbetegek lábszárfekélyének kezelésénél is vannak eredményeik.

A kihívás az, hogy alkalmazható-e a szer akkor, ha nem tudunk közvetlenül hozzáférni a fertőzéshez. Szájüregben vagy torokban már használják, a hólyagfertőzések kísérleti kezelésére nemrég kaptunk engedélyt. Nőknél ez gyakori probléma, és előfordul, hogy egyetlen antibiotikummal sem lehet kezelni. Vagy: ha egy vakbél perforál, hashártyagyulladást okozhat. Az elfertőződött hasüreghez persze nehéz hozzáférni, de műtéttel megoldható, és akkor lehet fertőtleníteni a területet. Ezeket persze vizsgálni kellene, ám erre még nincs engedélyünk” – vezet a jövőbe Noszticzius Zoltán a hetivalasz.hu-n.

(forrás: Heti Válasz)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink