hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Reform és minőség

 Kívülállók számára egyelőre azonosíthatatlanok az egészségügyi intézmények abban az adatsorban, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a minőség fejlesztése érdekében tett közzé honlapján. Az eredeti tervek szerint – elsősorban az akut miokardiális infarktus és a kórházi halálozás indikátorai alapján – a listából bárki megállapíthatta volna, hogy egy-egy kórházban van-e esélye a gyógyulásra. A teljes nyilvánosságra azonban még egy-két évet várni kell, az adatokat egyelőre csupán az érintett kórházak kapják meg – nyilatkozta Dózsa Csaba. Az egészségbiztosító főigazgató-helyettesének indoklása szerint a mutatók értékeit az ellátás minőségétől független tényezők is alakítják, ráadásul az eredmények közzétételével nem pellengérre akarják állaítani, hanem ösztönözni szeretnék a szolgáltatókat a jelenlegi, nem megfelelő gyakorlatuk megváltoztatására.

 A kórházi halálozási és más „érzékeny adatok” nyilvánosságra kerülését előbb-utóbb az orvosoknak is el kell fogadniuk,. Nem finanszírozási, hanem betegellátási érdek ugyanis annak kimondása, hogy csak megfelelő színvonalú kórházakat volna szabad működtetni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés