hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Reform az egészségügyben: sokaknak lehet drágább a gyógyszer

A gyógyszerkassza majdnem 350 milliárdos költségvetéséből 2013-ra 120 milliárdot vonna el a kormány. A hírek szerint a teher nagy részét a gyógyszergyártók kapnák a nyakukba, azonban a szakemberek szerint ekkora megtakarításhoz a lakosság terheit is emelni kell. Mfor.hu-háttér: a Széll Kálmán Terv egészségügyet, azon belül is elsősorban a gyógyszerkassza finanszírozását érintő tételeinek elemzése.

Erről a területről a kormány már jövőre elvonna 83 milliárd forintot, majd ezt fejelné meg további 37 milliárddal 2013-ban, így akkor már 120 milliárddal javulna a költségvetés egyenlege.

Az már a büdzsében is szerepel, hogy kívánatos lenne a generikus árverseny erősítése és a generikus gyógyszerek árának további csökkenése, ami megtakarítást hozhatna az egészségkassza számára is. Ez azonban valószínűleg kevés lenne a 120 milliárdos karcsúsításhoz, legfeljebb merész álom az árak harmadával történő leszorítása.

A fentiek miatt mostanra valószínűleg a kormány is tisztában van azzal, hogy az egyenlegjavulást nem lehet a gyógyszerárak változatlanul hagyásával elérni. Korábban már voltak olyan pletykák, melyek szerint a 120 milliárd 70 százaléka terhelné a cégeket 30 százaléka pedig a lakosságot. Egyelőre hivatalos verzió nincs, azonban a hétvégén kiszivárgott egy olyan kormánypárti javaslat is, mely szerint aki orvosi utasításra sem hagy fel egészségtelen életmódjával, például nem fogy le, vagy nem teszi le a cigarettát, az a jövőben búcsút mondhat gyógyszerei tb-támogatásának.

A gyógyszergyártók egyébként jelenleg is fizetnek az államkasszába: az idei költségvetés szerint egyrészt 12,5 milliárd forintot, másrészt pedig a gyógyszergazdaságossági törvény alapján további 31 milliárdot. Még a reformok bejelentése előtt a Népszabadság úgy értesült, hogy a kormány tervei szerint emelkednének az orvoslátogatói díjak, melyeket szintén a gyógyszergyártók fizetnek meg, erre is szükség lenne ahhoz, hogy a 120 milliárdos megtakarítás összeálljon. Kérdés, hogy a megnövekedő terhekből mennyit hárítanának a lakosságra a gyártók.

A Széll Kálmán Tervből annyi kiderül, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium április elejétől kezd tárgyalásokat az érintettekkel az új gyógyszer-finanszírozásról, majd a kormány július 1-ig megalkotja a szükséges jogszabályokat.

A teljes cikk az Menedzsment Fórum oldalán olvasható.

(forrás: Mfor.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés