hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Receptügy: gyűlnek az aláírások

Hiába a szakminiszter és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb és újabb magyarázata, továbbra sem csillapodnak a kedélyek és oszlanak a félreértések az orvosok vényírási jogosultsága körül. Mert bár igaz, hogy magánorvosi praxisban november 1-jétől nem írható fel kiemelt támogatással patikaszer, és az úgynevezett pro família receptekre sem kaphatnak az orvosok családtagjai gyógyszereket 90, illetve 100 százalékos támogatással, nincs szó arról, hogy az egészségbiztosító egyes megfogalmazások szerint jogszerűtlen, egyoldalú szerződésbontása miatt ez a háziorvosokra is vonatkozna. Rácz Jenő egészségügyi miniszter az Info Rádióban egyenesen úgy fogalmazott: „Se exlex állapot nincsen, se zavar, bár egyesek kifejezetten érdekeltek abban, hogy zavart keltsenek.”
  A korábbi gyakorlatot módosító kormányrendelet már július elsején hatályba lépett, volt idő a felkészülésre – vélekedett a miniszter, akinek információi szerint a szolgáltatók – a háziorvosi rendelők, a járó- és a fekvőbetegszakellátók – szinte teljes köre meg is kötötte az új vényfelírási szabályoknak megfelelő szerződéseket. Erre azért volt szükség, mert november 1-jei hatállyal az egészségbiztosító megszüntette a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál dolgozó orvosok azon szerződését, amelynek birtokában támogatott medicinákat rendelhettek. Az egyéni szerződések helyébe intézményi lépett, és ennek a melléklete tartalmazza, hogy ki, milyen támogatással rendelhet gyógyszert. Ez a lépés a Weborvos című portál szerint elsősorban a kórházakban, szakrendelőkben dolgozókat érinti, hiszen a „generális” jog helyébe a menedzsment döntése lépett. A jogosulatlan rendelés, illetve a hibás recept miatti büntetést ettől kezdve az intézmény fizeti – tőle vonja le az egészségbiztosító.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés