hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Négyből egy fogorvos nem ad számlát

Rászálltak a fogorvosokra

A magánfogorvosok leggyakrabban a számlaadásról feledkeznek meg – különösen a munkaidő utáni, esti konzultációk során – írja a Délmagyarország.

Rászálltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a fogorvosokra. Tavaly 160 magánszolgáltatónál jelentek meg adóellenőrök, akik valamilyen beavatkozást igénybe véve vizsgálódtak. Kiderült: a magánfogorvosok leggyakrabban a számlaadásról feledkeznek meg – írja a Délmagyarország.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint a szolgáltatás ellenértékéről az orvosok negyede nem állít ki nyugtát vagy számlát. Ezért egymillió forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki.

Hogy ez miért fordulhat elő mégis ilyen nagy arányban, Pinke Ildikó megyei szakfelügyelő főorvos adta meg a lehetséges választ. A fogorvosok nyugati árakon veszik meg a felhasznált anyagokat és rendelőjük berendezését, betegeiktől azonban jóval kevesebbet kérhetnek csak, mint a Soprontól nyugatra praktizáló kollégáik. Hasonló helyzetben vannak tehát, mint más szakmák orvosai, akiknek azonban ott a hálapénz, amelyet épp most legalizálnak a kórházak jelenős részében. Mivel a fogászatban ilyen nem létezik – folytatta Pinke Ildikló - az egyetlen kiskapu a számla elmaradása volt. Természetesen ezt hivatalból elítéljük, de ha jól belegondolunk, nem más ez, mint jó magyar szokás, hiszen más orvosi rendeléseken vagy a fodrásznál is viszonylag ritkán kapunk számlát.

Korábban épp az alacsony jövedelmek miatt nem is ellenőrizték az orvosokat – tette hozzá a megyei szakfelügyelő. Amennyiben ez most megváltozik, az megemelheti a szolgáltatások árait. A NAV bejelentette: a korábbi ellenőrzési tapasztalatok, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevők részéről érkező közérdekű bejelentések miatt a fogorvosok továbbra is fokozott adóellenőrzésre számíthatnak.

hirdetés

Könyveink