hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Raktárnak jó lesz?

Marad a hajléktalanok egészségügyi központja a Szabolcs utcai kórház területén, mellette pedig felépül az ország legmodernebb múzeumi raktára és kutatóhelye, közli a Népszava.

Nincs veszélyben a hajléktalan fővárosiak egészségügyi ellátása a volt Szabolcs utcai kórház területén, tudta meg a lap Győri Pétertől, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai vezetőjétől. A kérdés azután vetődött fel, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere részletesen ismertette az egykori Szabolcs utcai kórház területén létesítendő múzeumi raktár terveit.

A hatalmas kiterjedésű épületegyüttesben hosszú évekig csak egyetlen intézmény működött, 2013 januárjában ide költözött a fedél nélküliek háziorvosi rendelője és 24 órás ügyelete, a hozzá kapcsolódó lábadozó, ahol 15 ágy várja az utcáról kötözésre vagy fertőtlenítésre érkezőket. A rendelők mellett itt helyzeték el a hajléktalanok kórházi részlegét is, amelyben 50 ágyas krónikus belgyógyászat és 23 ágyas ápolási osztály működik.

A múzeumi beruházással új funkciót elnyerő régi kórházi épületek szinte egyedüliként hasznosulnak a 2006 és 2008 között bezárt fővárosi kórházak közül. Ennek a telepnek az üzemeltetője az állami tulajdonban lévő Kiving Kft., munkatársuk azonban telefonon azt mondta, a többi bezárt kórház tulajdonosi joga közvetlenül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél van. Az állami cégtől írásban kértek választ az ingatlanok sorsáról és hasznosítási terveiről, ám lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást. Ugyanakkor a Svábhegyi Gyermekkórházhoz majdnem tucatnyi részleg, ingatlan tartozott, 2008 óta ezek is lakatlanok, csakúgy, mint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori épületei.

Lipótmező pavilonjai közül mindössze egyet sikerült értékesíteni, pedig még egy rekreációs központ terveit is kidolgozták, majd idén a fővárosi szuperkórház egyik lehetséges helyszíneként is számoltak vele néhányan, de az ötletet közlekedési okok miatt elvetették és az épületek sorsáról ma sincs döntés. Eközben a Schöpf Merei Kórház és Anyavédelmi Központot megpróbálták magánbefektetőknek eladni, de a terv kudarcot vallott. A volt BM-kórház Városligeti fasorban lévő épületeit elvileg odaadták az Országos Bírósági Hivatalnak, a bontást meg is kezdték, de a tervezett fejlesztések nem kezdődtek el. A vagyonkezelő többször is meghirdette a több milliárd forintot érő ingatlanokat eladásra, de eddig érdeklődő is alig akadt, komoly vevőjelölt pedig végképp nem jelentkezett, emlékeztet a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink