hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Rák: mennyi múlik a személyiségen?

Kiknek nagyobb a kockázata a rákra és kiknek jobbak az esélyei a gyógyulásra? – teszi fel a kérdést a Rákgyógyítás Magazin téli kiadása.

A lapszám fókuszában a rák és a személyiség közötti kapcsolat áll, rámutatva az egyes személyiségjegyek betegség szempontjából jellemző vonásaira. Amíg az A-típusú személyiségnek a szívinfarktusra és az agyvérzésre, a C-típusú személyiségnek a rákra lehet nagyobb a kockázata – idézik  azokat a pszichológiai kutatásokat, amelyek összefüggést igyekeztek feltárni az emberek habitusa és jellemző betegségeik között. Amint arra Rohánszky Magda onkopszichológus rámutat, amikor valaki szembesül a rákkal, ahhoz való hozzáállását, tudatosan alakított vagy tudattalanul alakuló megküzdési stratégiáját is alapvetően meghatározza a személyisége.

RákgyógyításNem mindig ott fáj, ahol érezzük! – figyelmeztet  prof. dr. Komoly Sámuel neurológus professzor, aki a fájdalmak eredetéről, típusairól, s azoknak megfelelő enyhítési lehetőségeiről ad áttekintést a lapban. Amint hangsúlyozza, a szervi eredetű fájdalmak mellett gondolni kell az idegi, neuropátiás fájdalmakra is, amikor az idegek működési zavara okozza a bajokat, emiatt a panaszok kezelése is más megközelítést kíván.

Nincs szükség szélsőséges diétákra, hosszú távon betarthatatlan és drága étrendekre, s az esetek többségében a mesterséges vitaminok és étrend-kiegészítők szedése sem indokolt – jelenti ki Kisa Judit dietetikus, aki rávilágít a gyógyulást ígérő csodadiéták gyengeségeire, s arra sarkall, hogy a hirdetések helyett a józan ész mentén alakítsák ki a rákbetegek (is) az étrendjüket. A szakember rámutat rossz konyhai szokásokra és tippeket ad ahhoz is, hogyan eshet jobban a falat az étvágytalansággal küzdő betegek számára.

(A lapszám tartalmáról és elérhetőségéről itt olvashat bővebben.)

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés