hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ragaszkodunk az állami ellátáshoz

A magyarok több mint kétharmada szerint akár adóemelések árán is növelni kell az egészségügyre fordított összeget – derül ki a Zoom.hu megbízásából készült kutatásból.

A Zoom.hu megbízásából a Policy Agenda 1-től 5-ig terjedő skálán azt is vizsgálta, mennyire elégedettek a választók azzal az egészségügyi szolgáltatással, amit befizetett adójukért cserébe kapnak az államtól. Az átlagérték mindössze 2,4 volt, 24 százalék elégtelenre értékelte az állami rendszert, csak 5 százalék adott jelest a hazai egészségügyben elérhető szolgáltatásokra.

A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 38 százaléka volt már magánegészségügyi intézményben, 16 százalék pedig tervezi, hogy igénybe vesz ilyen típusú ellátást. Csak 6 százalék mondta azt, hogy volt már magánrendelőben, de nem menne újra, 37 százaléknak pedig nincs ilyen tapasztalata és nem is tervezi, hogy kipróbálja a magánegészségügyi ellátást.

Minden második ember válaszolt igennel arra a kérdésre, ha hosszú a várakozási idő az állami rendszerben, akkor – megfelelő anyagi forrás esetén – igénybe venne-e magánegészségügyi szolgáltatást. További 6 százalék mondta azt, hogy akkor is elmenne magánorvoshoz, ha ezt csak hitelből tudná fedezni.

Vizsgálták azt is, hogy kilépnének-e a magyarok az állami egészségügyi rendszerből, ha erre lehetőségük volna. Némileg meglepő módon mindössze 17 százalék mondta azt, hogy csak a sürgősségi ellátásért fizetne az államnak, és a többi szolgáltatást piaci alapon vásárolná meg. 75 százalék – különböző okokból – nem lépne be egy ilyen konstrukcióba, míg 8 százalék nem tudott választani erre a kérdésre.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink