hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Radikálisan új idegsebészeti eljárás a depresszió gyógyítására

Úttörő idegsebészeti beavatkozást hajtottak végre először a világon az Egyesült Királyság bristoli Frenchay Kórházában. A kutatócsoport két vezetője dr. Andrea Malizia és dr. Nikunj Patel volt.

A teljes kezelés kísérleti fázisban levő antidepresszánsok alkalmazásából, mélyelektródás agyi ingerlésből és sztereotaktikus agyműtétből állt. A kutatócsoport azt reméli, hogy ezzel a módszerrel segíteni tudnak a súlyos, terápiarezisztens depresszióban szenvedőkön.

Az első műtétet egy 62 éves nagymamán, Sheila Cookon végezték, aki már több mint egy évtizede küszködött súlyos depressziójával, és többször is öngyilkosságot kísérelt meg. A műtét után újra élvezni kezdte az életet. Mint mondta, a beavatkozás megváltoztatta az életét, és évek óta először érzi boldognak magát.

Korábban betegsége nem reagált a konvencionális kezelésekre, és a két agyi területen végzett mélyelektródás ingerlésnek is csak átmeneti hatása volt.

Az agyműtét neve anterior cingulotomia, amelynek során eltávolítják a cinguláris agykéreg elülső részét, és ezzel megszakítják az erről a területről kiinduló rostokat is. Önmagában ez nem újdonság, a műtét bevett eljárás súlyos depresszió esetén, azonban a Frenchay Kórházban a beavatkozásnak egy, a korábbiaknál sokkal pontosabb variánsát hajtották végre.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés