hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Rácz Jenő: A minimum az nem optimum!

Rácz Jenő szerint az optimális feltételektől nagyon messze áll a finanszírozás; az orvostudomány által lehetségest a legtöbb ország meg sem tudja közelíteni – mondta az InfoRádióban.

Az egészségügyben a legtöbb ország finanszírozás szempontjából meg sem tudja közelíteni azt, ami az orvostudomány által lehetséges lenne – mondta a Kórházszövetség elnöke az Arénában. Itthon a minimumfeltételekkel is gondban vannak a kórházak; a legnagyobb baj az orvos és szakdolgozóhiány.

Az ÁNTSZ tapasztalatai szerint egyetlen kórház sem felel meg a miniszteri rendeletben meghatározott minimumfeltéleknek. A rendeletet módosították, és a határidőt is kitolták, amíg a működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítani kell. A Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő szerint több szakma az optimumot határozta meg minimumként. Attól viszont messze van a finanszírozás.

A minimumfeltételek teljesítésénél az orvosok és szakdolgozók létszáma a legkritikusabb kérdés. 2007-től felgyorsult az elvándorlás.

Az utóbbi években 5 ezer orvos lépett ki a rendszerből, emlékeztetett Rácz Jenő. Ennek a pótlása több ok miatt nehéz, egyebek között az egyetemi oktatás és a szakorvosképzés idejét is ki kell várni. Cél az orvosok itthon tartása, ugyanakkor korlátokat állítani az Európai Unióban meglehetősen nehéz.

Hallgassa meg a hangfelvételt az InfoRádió oldalán!

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink