hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Rabkórházban járt az ombudsman

Túlzsúfolt kórtermek, kiégett, fáradt személyzet, állandósult szakemberhiány, lesújtó higiénés körülmények – ez jellemzi a tököli rabkórházat az ombudsman most nyilvánosságra – s az MNO által idézett - hozott jelentése szerint.

A dokumentumból kiderül: a matracok szakadtak és ragadnak a kosztól, az ágydeszkák töröttek, a pokrócok lyukasak, a szülészeten kannából kell leöblíteni a WC-t, a frissen szült anyák maguk mosnak kézzel a csecsemőkre. A betegek vérnyomását, súlyát nem ellenőrzik rendszeresen, a cukorbetegek étrendje sem diétás. A legenyhébb büntetésűeket is egész nap bezárva tartják. Az ombudsman felkérte a kormányt, hogy biztosítsa a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza felújításának és bővítésének pénzügyi feltételeit.

Székely László ombudsman OPCAT-eljárás keretében vizsgálta meg a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházát, amelynek lényege, hogy olyan intézeteket ellenőriznek, ahol az ellátottak bizonyos fokig korlátozva vannak személyes szabadságukban. Az OPCAT-vizsgálatokat egy ENSZ-egyezmény alapján idén január 1-je óta végzik Magyarországon, ez a hatodik jelentés, amely eddig nyilvánosságra került – olvasható a magyarnemzet.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink