hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Rá lehet szokni a kövérségre

Állandósulhat a régóta elhízott emberek kövérsége a diéta és a mozgás ellenére, mert szervezetük átprogramozza magát "túlsúlyos" üzemmódba – írja az MTI.

Malcolm Low, a Michigani Egyetem munkatársa és kutatócsoportja elhízott egereken tanulmányozta, hogy a túlsúly időtartama befolyásolja-e a kövérség visszafordíthatóságát. Úgy találták, hogy az egerek szervezetében egy bizonyos ponton egy genetikai kapcsoló "átkattant", és az elhízás visszafordíthatatlan lett a szigorúan megtartott diéta és a mozgás ellenére.

"Ha az elhízás régóta fennáll, úgy tűnik, hogy a szervezet egy nagyobb testsúlyra programozza át a normál testsúlyt. Még nem ismerjük a pontos mechanizmust, amely ezt a váltást okozza, és további tanulmányokra van szükség annak megértésére, hogy miért válik szinte elkerülhetetlenné a lefogyott súly visszaszedése" - magyarázta Low a The Daily Telegraph című brit napilapnak.

A túletetett és emiatt elhízott egerek lefogytak ugyan valamennyit a szigorú diéta és az étrend hatására, ám nagyon gyorsan visszaszedtek a leadott súlyból és végig kövérebbek maradtak, mint a soha el nem hízott rágcsálók.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink