hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Pusztítás helyett együttélés?

A rák elleni küzdelem egyik lehetésges új szemléletéről közöl cikket az mta.hu.

Az onkológiában azért merül fel a daganatsejtek kiiktatása helyett a szervezet rákos sejtekkel való együttélésének elősegítése, mert mindig vannak olyan agresszív tumorsejtek, amelyek túlélik a terápiákat vagy még agresszívabb formában térnek vissza a kezelés után, derül ki az mta.hu cikkéből.

Hat évtizednyi – persze jelentős eredményeket hozó, ám a végcél szempontjából kudarcokkal terhes – próbálkozás után a kutatók és orvosok egy része paradigmaváltást sürget az onkológiában. Véleményük szerint ahelyett, hogy a rák maradéktalan meggyógyítására törekednénk, a daganatos betegséget egyfajta krónikus állapottá kell alakítani, amellyel évtizedekig együtt lehet élni. A rákgyógyászat jövője talán nem a végső győzelem a daganatok fölött, hanem a daganat mint betegség „megszelídítése” – hogy daganattal élni ugyanolyan legyen, mint egy jól karbantartott cukorbajjal – olvasható az mta.hu-n.

Az új stratégia szerint ahhoz, hogy a daganatok hosszú távon kontrollálhatók legyenek, nem szabad olyan frontálisan rájuk támadnunk, ahogy azt mostanáig tettük. Robert Gatenby, a floridai Lee Moffitt Cancer Center kutatóprofesszora az utóbbi években figyelemre méltó elméleti keretet dolgozott ki a daganatok újfajta, „gyengédebb” kezelésének megalapozására. A tumorok ökoevolúcióját hirdető iskola képviselőjeként Gatenby úgy tekint a daganatokra, mint ökoszisztémákra, amelyekben darwini szelekción alapuló evolúciós folyamat zajlik. A daganatok egy valódi életközösséghez hasonlóan heterogének: mind a daganatsejtek, mind az általuk tapasztalt mikrokörnyezet helyről helyre különböző.

A részletekért kattintson az mta.hu-ra.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink