hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Pusztai komoly zavarokat jósol

Komoly zavarokat fog okozni az intézmények gyors államosítása, mondta egy beszélgetésen az egykori egészségügyi politikai államtitkár az infopapa.hu tudósítása szerint.

Pusztai Erzsébet egykori egészségügyi államtitkár volt a pápai Petőfi Asztaltársaság ez évi utolsó vendége, az egészségügy tervezett átalakításáról beszélgettek.

Pusztai elmondta, hogy mélységesen ellenzi a kormány kórház-államosítási terveit: „Az előző rendszerben megtanulhattuk, az állam milyen rossz gazda. Nem beszélve arról, hogy egy ekkora ellátórendszert képtelenség néhány hét alatt ilyen mértékben megváltoztatni. Teljesen egyértelmű, hogy komoly zavarokat fog okozni az intézmények gyors államosítása.” Szerinte a kórházak irányítása is problémásabb és bürokratikusabb is lesz, mivel a helyi problémákat nem fogják tudni központilag rugalmasan megoldani.

Az egykori egészségügyi államtitkár a magánszféra bevonásában látná a megoldást: „Új forrásokra van szükség, az államtól pedig nincs esély plusz tőkére. Emellett kellene a teljes átszervezés, akár kórházak, osztályok megszüntetésével.”

Pusztai Erzsébet szerint, minél több orvosnak teremtik meg a magánpraxis-építés lehetőségét, úgy, hogy az orvos magát a rendelőt is megvásárolhatja, annál több orvos fog itthon maradni. A paraszolvenciát pedig legalizálná Pusztai, azt szerinte  akkor kellene fizetni, ha a beteg külön meg szeretné választani, melyik orvos végezze el a műtétet. Erre akár egy biztosítási rendszert is lehetne építeni – vázolta elképzeléseit.

(forrás: infoPápa.hu)
hirdetés

Könyveink