hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyógyítás

Pszichológusok tiltakoznak a homoszexualitás „gyógyítása” ellen

A 150 ezer fős tagságú Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) szerdán jelentette be irányítótestületi döntését, miszerint a segítő foglalkozásúaknak nem kellene a melegeket azzal hitegetniük, hogy terápiával vagy más kezeléssel heteroszexuálissá válhatnak.

A döntésre – melyet a testület 125:4 arányban szavazott meg – azért volt szükség, mert a terapeuták között kis arányban, ám kitartóan jelen van a sokszor vallási konzervatívok által támogatott csoport, amelyik ragaszkodik feltevéséhez, hogy a homoszexuálisok irányultságát meg lehet változtatni.   

A szakmai testület állásfoglalása szerint azonban ilyen változtatási lehetőségre nincs bizonyíték, sőt egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy ártalmas lehet az efféle átalakítási kísérlet, mert depressziót, öngyilkossági késztetést válthat ki a páciensben.   

A heteroszexuálissá alakítást megcélzó kezelések helyett az APA azt javasolja, hogy azoknak a pácienseknek, akiknek vallásos meggyőződése ütközik saját szexuális irányultságukkal, tanácsolják a cölibátust vagy a más egyházhoz való csatlakozást, ezáltal segítsék őket a spirituálisan is teljes élethez.   
 
A 150 ezer fős tagságú társaság a hét végén tartja éves találkozóját Torontóban, ahol az irányítóbizottság már jóváhagyta a jelentést, amelyet egy hatfős munkacsoport a szexuális irányultság megváltoztathatóságának kérdésében készített. A jelentéshez a munkacsoport 83, a témában 1960 óta elvégzett tanulmány adatait elemezte.   

A jelentés részletesen és alaposan elemzi, hogyan lenne célszerű viszonyulniuk a terapeutáknak meleg pácienseikhez, akik azzal küzdenek, hogy lojálisak maradjanak homoszexualitásukat elutasító vallásos hitükhöz.   

„A vallásos pszichoterapeutáknak észre kellene venniük a meleg vagy leszbikus lét lehetséges pozitív vonatkozásait is. A világi terapeutáknak pedig fel kellene ismerniük, hogy egyes emberek a hitet fogják választani szexualitásuk felett” – mondta Judith Glassgold, a munkacsoport elnöke.   

A jelentés szerint a szakemberek inkább olyan terápiákkal segíthetik pácienseiket, melyek nem megváltoztatni kívánják irányultságukat, hanem elfogadást, támogatást közvetítenek és a személyiség feltárását célozzák meg, valamint olyan fejlődést kínálnak, amelynek kimenetele nem előre eldöntött.

Híradó Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés