hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Psoriasis és elhízás

Bár a pikkelysömört nem tekintik a Covid-19 szempontjából kockázati tényezőnek, mivel gyakran társul elhízással, ezért az ilyen betegekben a fertőzés nagyobb valószínűséggel válhat súlyossá, írja az OTSZ Online.

A plakk típusú pikkelysömör, a betegség leggyakoribb változata az esetek 85%-ában fordul elő, és általában tompa-vörös, lassan növekvő, erythemás, éles határú, vaskos pikkelyekkel fedett plakkok formájában nyilvánul meg, különösen a könyök és a térd extensor felületein valamint a fejbőrön. Az „inverz” psoriasis esetében a plakkok a hajlatokban alakulnak ki. A pikkelysömör kevésbé gyakori altípusai közé tartozik a pustulosus psoriasis, amikor az egész testen, esetleg csak a tenyéren és a talpon (palmoplantaris psoriasis), vagy akár csak 1-1 ujjon alakulnak ki steril pustulák és az egész testre kiterjedő, nagyfokú gyulladással járó forma az ún. erythrodermiás psoriasis.

A világjárvány jelenlegi kontextusában érdemes kiemelni, hogy annak ellenére, hogy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) továbbra sem sorolja fel a psoriasisos vagy más autoimmun betegségben szenvedőket a magas kockázatnak kitett személyek közé, sok pikkelysömörben szenvedő betegnek vannak társbetegségei, például elhízott vagy cukorbeteg, ami miatt nagyobb kockázata van annak, hogy SARS-CoV-2 fertőzés esetén súlyosan megbetegedjenek vagy akár meg is haljanak.

A pikkelysömör és az elhízás közötti szoros kapcsolat egyre nyilvánvalóbbá válik a mindennapi klinikai gyakorlatukban. A tudományos bizonyítékok egyértelműen igazolják az elhízás és a pikkelysömör közötti kétirányú kapcsolatot: az elhízás és a túlsúly a pikkelysömör gyakoribb előfordulásával jár, és a pikkelysömörben szenvedők hajlamosabbak a súlygyarapodásra.

A pikkelysömör vagy bármely krónikus betegség kezelése során többtényezős és személyre szabott megközelítést kell alkalmazni. A psoriasisos betegeinknek tanácsoljuk, hogy fogyjanak, végezzenek testmozgást és gondosan kezeltessék társbetegségeiket. A fogyás csökkenti a krónikus gyulladást; ezért a fogyás csökkentheti a beteg pikkelysömörének súlyosságát, valamint a bőr érintettségét, sőt javíthatja a pikkelysömör kezelésére használt gyógyszerek hatékonyságát. Az egészséges testsúly elérése és megtartása mindenki számára előnyös, de különösen azoknak, akik krónikus gyulladásos betegségben, például pikkelysömörben szenvednek.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés