hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Probiotikumokkal a nátha és az influenzaszerű tünetek ellen

A vékonybélben és a szájüregben normálisan is jelen lévő „jó” baktériumokat tartalmazó készítményekkel meglepően hatásosan küzdhetünk a hideg hónapok beköszöntével egyre gyakoribb köhögés és orrfolyás, illetve az e tüneteket esetenként kísérő láz ellen – derül ki több klinikai vizsgálat alapján.

Egy amerikai gyermekgyógyászok által végzett vizsgálat keretében 3 és 5 év közötti gyerekek szedtek hat hónapon át (novembertől májusig) naponta kétszer probiotikumokat: egyik csoportjuk csak Lactobacillus acidophilust, másik csoportjuk Lactobacillus acidophilust és Bifidobacterium animalist is tartalmazó készítményt. Az e két csoportban észlelt tüneteket placebót szedő gyerekek csoportjával vetették össze. A probiotikumot és a placebót egyaránt por alakban biztosították, melyet tejben feloldva fogyasztottak el a vizsgálati alanyok.

A megfigyelési periódus alatt a probiotikumot szedő betegek csoportjában a placebóhoz képest 53–72 százalékkal csökkent a lázas állapot előfordulása (attól függően, hogy az adott készítmény csak egy- vagy kétféle baktériumot tartalmazott), míg a köhögés csökkenésének mértéke 41–62 százalék volt, orrfolyásról pedig 28–59 százalékkal kevesebb gyerek panaszkodott. A probiotikumok azokban az esetekben is javítottak a helyzeten, amikor mégiscsak jelentkeztek tünetek, hiszen ezek időtartama 32–48 százalékkal volt rövidebb, mint a placebocsoportban. Rendszeres probiotikumszedés mellett jelentősen, 68–84 százalékkal kevesebb antibiotikumra volt szükség, és nagyjából 30 százalékkal csökkent a gyerekközösségtől betegség miatt távol töltött napok száma is.

A Pediatrics című lapban korábban nyilvánosságra hozott adatok meggyőzően arra utalnak, hogy az ősztől tavaszig rendszeresen szedett probiotikumokkal viszonylag egyszerű, mégis hatékony módon, mellékhatások nélkül védhetjük a gyerekeket a megfázás kellemetlen tüneteivel szemben, és megrövidíthetjük a mégis jelentkező tünetek időtartamát is. A Lactobacillus acidophilus önmagában is eredményesnek mutatkozott, de még megbízhatóbb védelem biztosítható olyan készítményekkel, melyek a Lactobacillus acidophilus mellett Bifidobacterium animalist is tartalmaznak.

Azonban nemcsak tengerentúli, de európai gyermekorvosok is hasonló eredményre jutottak. Egy vizsgálat során óvodáskorú (3–6 éves) gyermekek 3 hónapon át kaptak Bacillus clausii-t tartalmazó készítményt vagy placebót. A probiotikus kezelésben részesülő gyermekek 23%-kal kevesebb napot töltöttek felsőlégúti infekcióval – részben mert kevesebben betegedtek meg közülük, részben akik megbetegedtek gyorsabban gyógyultak – a kezelés alatt és azt azt követő újabb 3 hónapos utánkövetés alatt, mint a placebóval kezelt társaik.*

*Csak szakmai információként szolgál, indikáción túli alkalmazás nem támogatott.

Forrás: Leyer GJ. Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children. Pediatrics. 2009;124:172–179.

Marseglia GL. Efficacy of Bacillus clausii sporesin the prevention in reccurrent respiratory infections in children. Therapeutics and Clinical Risk Management. 2007:3:13–17.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés