hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Probiotikum metabolikus szindrómában

A pasztörizált Akkermansia muciniphila adása javítja a metabolikus szindrómás betegek anyagcsere-paramétereit, és diéta nélkül is fogyáshoz vezet, írja a PharmaOnline.

A 2000-es évek elején felfedezett baktérium, az Akkermansia muciniphila a bélflórát alkotó baktériumok mintegy 3-5 százalékát teszi ki. Mint azt a neve is sejteti, a baktérium a bélepithelt borító mucinrétegben él, ahol a tápanyagok felszívódását és az egyéb mikroorganizmusok bélepithelen való átjutását képes befolyásolni, írja a PharmaOnline.

Az A. muciniphila tápanyagok felszívódását befolyásoló szerepe magyarázhatja meg azokat az állatkísérletes eredményeket, amik alapján az A. muciniphila orális adása képes meggátolni az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulását. Az egyéb baktériumok átjutásának nehezítése „bél-barrieren” az immunrendszert tehermentesíti, ami állatkísérletesen a gyulladásos paraméterek csökkenésében nyilvánult meg.

Nemrégiben az állatkísérletek kedvező eredményeiből kiindulva azt vizsgálták meg, miként hat az A. muciniphila orális adagolása a humán anyagcserére.

Három hónapon át per os adagolt A. muciniphila

Belgiumi kutatók 40 túlsúlyos/elhízott, inzulinrezisztens pácienst vontak be a pilot-vizsgálatukba; olyanokat, akik a metabolikus szindróma 5 kritériumából (hipertónia, hipertrigliceridémia, alacsony HDL-koleszterin-szint, viszcerális elhízás, hiperglikémia) legalább 3-nak megfeleltek. A randomizált, duplán vak elrendezésű vizsgálatban a résztvevők egyik csoportja élő A. muciniphila-t tartalmazó készítményt, a másik csoportja elölt (pasztörizált) A. muciniphila-készítményt, míg a harmadik csoportja placebo-kezelést kapott. A 3 hónapon át tartó, napi egyszeri készítményadagolás ideje alatt a résztvevők nem változtatták meg sem táplálkozási, sem testmozgással kapcsolatos szokásaikat.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Számos anyagcsere-paraméter jelentősen javult

A pasztörizált baktériumokat szedők körében a 3 hónapos kezelés eredményeként szignifikánsan, 28,6 százalékkal javult az inzulinérzékenység. Az inzulin-koncentráció 34,1 százalékkal mérséklődött, míg az összkoleszterin-szint 8,7 százalékkal lett alacsonyabb. Emellett, a placebo-csoporttal összehasonlításban a betegek testtömege átlagosan 2,27 kg-mal, míg a zsírtömege 1,37 kg-mal csökkent. A csípőkörfogat 2,63 cm-rel adódott kevesebbnek a kezelést követően. Emellett, a májenzim-szintek javultak, és a gyulladásos markerek szintje is redukálódott.

A pasztörizált baktériumok tolerálhatósága jónak bizonyult.

További vizsgálatokat sürgetnek

Érdekes módon az élő A. muciniphila-kezelt csoportban nem következett be szignifikáns javulás a vizsgált anyagcsere-paraméterekben, aminek a magyarázata egyelőre nem ismert. További, nagy betegszámú, multicentrikus vizsgálatokra van szükség annak bizonyítására, hogy a pasztörizált A. muciniphila valóban hatásos a metabolikus szindrómát jellemző tünetegyüttes kezelésében.

(Forrás: Nature Medicine)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés