hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Posztoperatív delírium és kognitív hanyatlás

Egyre inkább bizonyítottnak látszik, hogy a műtéten átesett betegeknél jelentkező delírium súlyossága összefügg a későbbi életszakaszban fellépő kognitív hanyatlás mértékével – írja a Journal of Alzheimer’s Disease alapján az OTSZ Online.

hirdetés

A delírium gyakori, súlyos, gyakran fatális kórállapot, mely a műtéten átesett vagy kórházban fekvő idősebb betegek akár 50 százalékát is fenyegetheti. A most nyilvánosságra hozott közlemény szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy azokban az esetekben, amikor delírium lép fel és később kognitív hanyatlás is jelentkezik, a kognitív képességének csökkenésének mértéke direkt korrelációt mutat a korábbi delírium súlyosságával, írja a lap.

Dr. Sarinnapha Vasunilashorn, a közlemény első szerzője ezt mondja: „Bár a delírium rövid távú kedvezőtlen kihatásai jól ismertek, eredményeink aláhúzzák a hosszabb távú prognózis felbecslésének fontosságát. Adataink arra utalnak, hogy közepesen súlyos vagy súlyos delíriumot átélt betegek esetében a kognitív hanyatlás jelentős mértékű lehet és hosszabb távra kihathat, és ami még ennél is fontosabb, a kognitív hanyatlás mértéke meghaladhatja a demenciában szenvedő betegeknél egyébként megfigyelhető súlyosságot.”

Súlyos fokú delíriumot követően tehát megfelelő prevenciós stratégiákra van szükség a progresszív kognitív hanyatlás megelőzésére, mivel ezek a betegek fokozott kockázatnak vannak kitéve demencia kialakulására” – foglalja össze a most megjelent vizsgálat tapasztalatait dr. Sharon K. Inouye, a Hebrew Senior Life’s Institute for Aging Research időskori agyi elváltozásokkal foglalkozó központjának igazgatója.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés
hirdetés