2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Posztcovid-ambulanciák jöhetnek a kórházakban

Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, Kásler Miklós miniszter tanácsadója a Spirit FM Exkluzív című műsorának a vendégeként hangsúlyozta azt is, hogy a magyar egészségügyi vezetés a koronavírus első hullámában elég tapasztalatot szerzett, ezért nem fél attól, hogy a magyar egészségügy összeomlik.

Kollár Lajos a Spirit FM Exkluzív című műsorában a koronavírus-járvány harmadik hullámáért egyértelműen a brit mutánst tette felelőssé, és rámutatott arra, hogy szlovák területekről érkezhetett hozzánk ez a vírusvariáns. Ezt azzal is indokolta, hogy első sorban Szlovákiában kapott erőre, és a fertőzöttségi térképen Észak-Magyarországon súlyos a helyzet, míg a déli régiók kevésbé érintettek. „Az elmúlt heteknek a számait elemezve, azt látjuk, hogy valóban, most egy-két kemény hét áll előttünk” – fogalmazott a szakember az ATV beszámolója szerint.

Az egészségügy helyzetével kapcsolatban megjegyezte, hogy a koronavírus első hullámában elég tapasztalatot szerzett az egészségügyi vezetés. Szerinte jól láthatóak körülbelül mennyi gépre és személyzetre van szükség, és mint mondja, „még jelentős humánerőforrás is és gépműszerpark is mobilizálható. Tehát én egyelőre nem látom azt, hogy a magyar egészségügyet a legkisebb veszély is fenyegetné, hogy összeomlik”. Hangsúlyozta azt is, hogy amennyiben a vírushelyzet úgy kívánja, további orvosok szabadíthatóak fel, és ismét kijelentette: „úgy gondolom, hogy nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy beomlik a magyar egészségügy, mint ahogy azt sok országban láttuk.”

Amíg az első hullámnál alig tapasztaltak szövődményeket, addig a most meglehetősen sok az utóhatás, a szövődmény, ami sok mindenből állhat: fejfájás, légzési nehézség, tagfájdalom, mentális problémák. „Azt is tudjuk, hogy a betegség egy részénél a kis erekben lévő rögösödés okozza a szövődményeket. És hogyha ennek az ellenszerét megtaláljuk, és egy vérrögoldó kezelést, tehát egy fibralitikus rendszer aktiválásával, vagyis fibralitikus anyagokat juttatunk a szervezetbe – ez nagy valószínűséggel segíthet ezeknek kovidos betegeknek a gyógyulásában. Ez egy elég újszerű megállapítás. Nagyon komoly jelentősége lehet, ha egyértelmű bizonyítékot nyer” – jelentette ki Kollár Lajos.

A szakember hangsúlyozta, hogy főleg a fiatalokat érinti az utószövődmény. Elmondta, hogy döbbenetes számú olyan sportolóval találkozott, akik átestek a koronavíruson, látszólag meggyógyultak, negatív volt már a mintájuk, de egyszerűen nem tudták visszanyerni az eredeti dinamizmust, életkedvüket, az erejüket, a terhelhetőségüket. Végül majdnem mindegyiknél kiderült valamilyen organikus betegség: szívmellhártya gyulladás, szívizom gyulladás, szívburok gyulladás és egyéb már társbetegségek.

Az úgynevezett posztkovid-szindróma kezelésére összeállítottak egy tervet. Ebben azt javasolják, hogy az országos intézményekben, egyetemi klinikákon, megyei kórházakban állítsanak fel posztkovid ambulanciákat. „És sajnos a posztkovid-szindróma rehabilitációjára is sor fog kerülni” – tette hozzá Kollár Lajos. Ez azt jelenti, hogy létre kell hozni olyan rehibilitációs osztályokat, ahol azokat a betegeket lehet kezelni, akik átestek a kovid-szindrómán. Ennek elindult már a szervezése, és elkészült egy protokoll a kezelések alapján – fogalmazott a szakember. Elmondta azt is, hogy rövidesen ki fog menni a miniszteri utasítás, ami alapján fel kell állítani ezeket az ambulanciákat.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés