hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Poszt-antibiotikum apokalipszis

Az angol tisztifőorvos szerint a világ vezetőinek lépniük kell, ha meg akarják oldani az antibiotikum-rezisztencia növekvő problémáját, írja a 24.hu.

Dame Sally Davies szerint amennyiben az antibiotikumok elvesztik erejüket, az elhozhatja a modern orvoslás végét – számol be a Guardian nyomán a 24.hu. Ha a gyógyszerek használhatatlanok lesznek, rengeteg gyakori orvosi beavatkozás válik kockázatossá.

Egészségügyi szakértők már korábban felhívták a figyelmet, hogy az antibiotikum-ellenállás nagyobb veszélyt jelenthet az emberiségre, mint a rák. Évente nagyjából 700 000 ember hal meg gyógyszer-rezisztens fertőzésekben, például tuberkulózisban, HIV-ben és maláriában.

Amennyiben nem teszünk az ellenállás visszaszorításáért, úgy a becslések alapján 2050-re évente 10 millió ember halálát okozza majd a gyógyszer-rezisztencia.

Davies szerint az antibiotikum-ellenállás már napjainkban is súlyos probléma, amely emberi életeket vesz el. A szakértő hozzátette, globális szinten kell kezelni a helyzetet, mint fogalmazott, "ha nem cselekszünk most, akkor valóban szembe fogunk nézni egy félelmetes poszt-antibiotikum apokalipszissel".

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés