hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Portán maradók

A kórházból való hazaszállításukra olykor 7-15 órát étlen-szomjan, s információ nélkül  várakozó betegek eseteire keresett magyarázatot a SzolJon.

Néhány évvel ezelőttig a betegszállítás is a mentőszolgálat feladatkörébe tartozott, ezt követően azonban kettévált a mentés és betegszállítás. Utóbbit szolgáltató cégek végzik, az OEP-finanszírozás azonban a legtöbb esetben nem fedezi a valós költségeket – villantja fel a hátteret a lap.

„– Maga a finanszírozás tíz esztendeje változatlan, legfeljebb annyi a különbség, hogy az utóbbi időszakban jelentősen csökkent az üzemanyag ára – mondta a lapnak Barta Barna, az abádszalóki Sine Morbo Bt. betegszállító cégszakmai irányítója. – Annak azonban, hogy olykor jelentős késéssel érkezik meg a betegszállító a páciensért, elsősorban nem ez az oka. Sokkal inkább az, hogy a törvény értelmében az OMSZ betegszállítás irányítóinak minden igényt fel kell venniük, s azt egyszerűen kiszignózzák azt a területi ellátási kötelezettség szerinti szolgáltatónak, még akkor is, ha tudják, egyszerűen nincs már rá kapacitás. ... Olykor bizony előfordul, hogy marad néhány páciens, aki már sehová sem fér be, s ha esetleg nem rögzítettek telefonszámot a szállításkérő lapon, még értesíteni sem tudjuk az illetőt.”

„– Sajnos mindennapos látvány a szállításra várakozó beteg kórházunkban, mint ahogyan mindegyik más egészségügyi intézményben is – mondta a lapnak Maroska Anikó, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója. – A napi teendők mellett megpróbálnak figyelni rájuk kollégáim, a lehetőségeinkhez mérten gyógyszereiket pótolni, szükség esetén folyadékkal ellátni őket. Arra azonban nincs ráhatásunk, hogy mikor szállítják el végül őket. Mi csak megrendeljük a betegszállítót” – olvasható a szoljon.hu-n.

 

(forrás: szoljon.hu)
hirdetés

Könyveink