hirdetés
2019. október. 18., péntek - Lukács.

Polimikrobiális endometriális biofilm bakteriális vaginosisban

A bakteriális vaginosis a hüvelyi fertőzések leggyakoribb formája, mely tipikus esetben vulvovaginális diszkomfortérzést okoz, melyet hüvelyi váladékozás, kellemetlen szag és a hüvely irritációja kísér. Meggyőző bizonyítékok sora igazolja ugyanakkor, hogy a bakteriális vaginosis patogén hatása nem korlátozódik pusztán az alsó genitális traktusra.

hirdetés

Ezen belül a legfontosabb, hogy a bakteriális vaginosis szoros összefüggésben áll a késői magzati veszteséggel és a koraszüléssel, melynek hátterében valószínűleg a genitális traktus aszcendáló infekciója áll – ennek pontos mechanizmusa azonban még nem tisztázott. A meddő betegek körében jelentősen nagyobb a dokumentált bakteriális vaginosis előfordulási aránya.

A bakteriális vaginosis mikrobiológiai elemzése kimutatta, hogy a fertőzésben egy denz, magasan strukturált polimikrobiális biofilm is részt vesz, melynek fő alkotóeleme a Gardnerella vaginalis, mely szorosan tapad a hüvely epitéliumához. Ez egyben magyarázatot adhat a fertőzés visszatérő, kiújuló jellegére is – ahogyan az már egyéb, ugyancsak biofilmmel összefüggő infekciók esetében bebizonyosodott. Mivel korábban felvetődött, hogy a vaginális és perianális mikrobiom jelentős átfedést mutat egymással, a szerzők korábban azt vizsgálták, hogy a bakteriális vaginosis biofillmje ráterjedhet-e a perianális régióra, de ilyen korrelációt nem sikerült kimutatni. Jelen vizsgálatban az endometriumból, illetve a petevezetékből származó szövetmintákban elemezték, hogy a bakteriális vaginosis biofilmje érintheti-e a női felső genitális traktust. Andrews és munkatársai korábban arról számoltak be, hogy konstans asszociáció van a bakteriális vaginosis és a bakteriális vaginosissal összefüggő mikroorganizmusokkal történő endometriális kolonizáció gyakoribb előfordulása között.

Betegek és módszerek

Az endometriummintákat curettage, a petevezeték-mintákat salpingectomia során nyerték. Az így nyert mintákat fluoreszcens in situ hibridizációval (FISH) vizsgálták a bakteriális vaginosissal összefüggő, illetve attól független baktériumok jelenlétére.

Eredmények

Endometriumminta 46 betegtől állt rendelkezésre, akik közül 19 betegnél inkomplett abortusz miatt került sor curettage-ra, míg 27 betegtől más javallattal (pl. diszfunkcionális vérzés, méh-polyposis) vettek mintát az endometrium felületéről. A petevezetékből 22 nőbetegtől vettek mintát különböző nem-fertőzéses betegség gyanújával, egyik betegnél a beavatkozás javallata méhen kívüli terhesség volt. A missed abortion-csoport 8 tagjánál (8/19 beteg) találtak bakteriális vaginosis, a curettage-on átesett betegek körében a bakteriális vaginosis aránya 6/27, a petevezeték-reszekción átesett betegek alcsoportjában 4/22 volt. Ez alapján a bakteriális vaginosis összegzett prevalenciája ebben a vizsgálati kohorszban 26,5 százaléknak adódott. A terhesek csoportjában (missed abortion, illetve extrauterin graviditás) szignifikánsan nagyobb volt a bakteriális vaginosis előfordulásának esélye.

Az endometriumszövethez tapadó strukturált mikrobiális Gardnerella vaginalis-biofilmet a curettage-on átesett 8 terhes beteg közül 5-nél, míg a curettage-on átesett nem terhes 6 beteg közül 2-nél mutattak ki. Strukturált polimikrobiális Garnerella vaginalis-biofilm a 4 beteg közül egynél fordult elő azokban az esetekben, amikor petevezeték-reszekció történt és bakteriális vaginosis igazolódott. A bakteriális vaginosisban nem szenvedő csoport egyetlen tagjánál sem mutattak ki strukturált polimikrobiális Garnerella vaginalis-biofilmet sem az endometrium-, sem a petevezetékmintákban. A Gardnerellán kívül más baktériumok jelenlétét bakteriális vaginosishoz társulva 4 esetben (4/18 beteg), bakteriális vaginosis nélkül 13 betegnél (13/50 beteg) igazoltak.

Ennek megfelelően, igazolt hüvelyi bakteriális vaginosis biofilm jelenlétében 50,0 százalék annak esélye, hogy endometriális Gardnerella vaginalis-biofilm mutatható ki. Összességében az mondható, hogy a bakteriális vaginosisban nem szenvedő nőbetegekkel (13/50 beteg) összehasonlítva a bakteriális vaginosisban szenvedő nőbetegek (12/18 beteg) csoportjában szignifikánsan nagyobb az endometrium és a petevezeték bakteriális kolonizációjának kockázata.

Az előzetes prediktív modellben azt találták, hogy mind a terhesség/inkomplett vetélés, mind a bakteriális vaginosis jelenléte erősen prediktív az endometrium vagy a petevezeték kolonizációjára, szemben azokkal a nőkkel, akik nem terhesek és nem szenvednek bakteriális vaginosisban.

Következtetések

A bakteriális vaginosis gyakran társul az endometriumhoz tapadó strukturált polimikrobiális Gardnerella vaginalis-biofilm jelenlétével. A mostani vizsgálat fontos információkkal segítheti a bakteriális vaginosishoz társuló kedvezőtlen terhességi kimenetel patogenezisének megértését. További vizsgálatokra van szükség a vaginális mikrobiogram és a kedvezőtlen terhességi kimenetel közötti összefüggések feltárásához. E kutatások ugyanakkor kiterjedhetnek arra is, hogy a felső genitális traktusban jelen van-e Gardnerella vaginalis-biofilm.

Forrás: Swidsinski A, et al. Presence of a polymicrobial endometrial biofilm in patients with bacterial vaginosis. PLoS ONE. 2013;8:e53997.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Az alant vázolt gondolatmenettel nem szeretném támadni az orvosi ügyeletben dolgozó kollégákat.

Rendkívül rosszul szervezett a mentőellátás Budapesten, hiszen maga a mentésirányító is elismeri a videó végén, hogy nem tud egy órán belül mentőt küldeni Budapest belterületére.