hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Pogátsa Zoltán nem szeretne dúlásköltségvetést

Az állami rendszerek (egészségügy, oktatás, infrastruktúra, szociálpolitika, közrend biztosítása stb.) további leépítése a nullás költségvetés üres neoliberális absztrakciójának céljából dúlás, írja Pogátsa Zoltán a Világgazdaságban.

Évek óta rebesgetik, de most megerősítették: a kormány nullás, azaz tervezett hiány nélküli költségvetést akar már 2017-ben. Laikusoknak ez első hallásra igen felelősségteljesen hangzik, mások máris elkezdtek szóvicceket gyártani. Megjelentek a „hullás költségvetés”, illetve a „nyúlásköltségvetés” változatok is. Én a magam részéről a kissé náthás „dúlásköltségvetés” mellett érvelnék, írja cikkében a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, ami a vg.hu-n olvasható.

A szerző szerint a jelenlegi helyzetben a nullás költségvetés 700-800 milliárdos forráselvonást jelentene, a GDP 1-2 százalékának megfelelő megszorítást. Honnan? Melyik alulfinanszírozott alrendszerből? A béreikért sztrájkoló tanároktól? Az adósságállományban úszó, működésképtelen egyetemektől? A több műszakban ügyelő, Nyugatra menekülő orvosoktól, ápolóktól, az adósságban úszó, lepattant infrastruktúrájú kórházaktól? A szintén eladósodott helyi közlekedési cégektől vagy a háromezermilliárdos fejlesztési hiánnyal küzdő MÁV-tól?

Mint írja: a nullás költségvetés ugyanolyan neoliberális tévedés, mint az egykulcsos adó, az iskolai korhatár leszorítása, az oktatás alulfinanszírozása, a felnőttképzés leépítése vagy az állami alkalmazottak számának csökkentése.

A jelenlegi helyzetben az állami alrendszerek finanszírozásának növelésére, nem pedig csökkentésére lenne szükség. Erre meglennének a szükséges források, ha ezeket jól költjük el. Sőt az éppen szerencsés módon alacsony kamatkörnyezetben még akár hitelből is érdemes lenne ezeket fejleszteni, egyfajta „keynesiánus” politika keretében, véli a közgazdász.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink