hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Magyarországon elsőként az MSD tette elérhetővé egy áttörő jelentőségű diagnosztikus eszköz alkalmazását a Semmelweis Egyetem számára

PNA FISH teszt a gyorsabb és pontosabb diagnózisért (x)

Az MSD Pharma Hungary Kft. együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetemmel egy Magyarországon új diagnosztikus eszköz telepítésére.

Az átadáson részt vettek a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás klinika orvosai Gál János professzor úr vezetésével. Azt követően interjút adott: dr. Hermann Csaba, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgató-helyettese és dr. Kristóf Katalin, a Semmelweis Egyetem Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Laboratórium részlegvezetője. Az MSD részéről Anna Van Acker és dr. Dobos Károly.

Az alábbi három kérdéssel szeretném nektek bemutatni, hogy a PNA-FISH teszt milyen előnyt nyújt a betegek és a kezelőorvosok számára.

Milyen estekben használják a PNA-FISH tesztet?

Az invazív gombainfekció gyanújának felmerülésekor a kezelőorvos komoly problémával szembesül. Gyorsan kell adekvát terápiát választania, mert minden óra számít. A gombaszepszis letalitása jelentős, a megfelelő kezelés elindítása nélkül akár tízből kilenc beteg meghalhat. Az időben, már az első napon elkezdett adekvát kezeléssel 20-30%-ra is lehet csökkenteni a halálozást. Létfontosságú, hogy rövid időn belül pontos mikrobiológiai lelet álljon rendelkezésre a nagy halálozási kockázat csökkentésére.

Miért nagy jelentőségű?

Az eddigi technikák (hemokultúra) alkalmazásával az inkubációs periódus után még 1-2 napot várni kellett a gombaspeciesek kitenyésztésére, és a rezisztenciák megállapítására. A PNA-FISH teszt ezt a 2 napot 90 percre rövidíti le. A gyorsabb diagnózis mellett az invazív gombainfekciós betegek nagyobb számban kerülhetnek felismerésre, és a kórokozók pontosabb meghatározása együttesen biztosíthatják a magasabb szintű betegellátást.

Mit vár tőle az egyetem aneszt-intenzív klinikája?

Hermann Csaba az AITK igazgatóhelyettese szerint effektívebb lesz a gyógyításuk, több ember életét tudják megmenteni. Nagy várakozással tekintenek az alkalmazása elé.

 

Interjú Anna Van Ackerrel az MSD Pharma Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával

  

Interjú Dr. Hermann Csaba egyetemi docenssel, klinikaigazgató-helyettessel
(Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika)

 

Interjú Dr. Kristóf Katalin egyetemi adjunktussal, részlegvezetővel
(Semmelweis Egyetem Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Laboratórium)

 

Interjú dr. Dobos Károllyal

 

Hivatalos AdvanDX PNA FISH bemutató (angol nyelven)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés