hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Placebóval a nátha ellen

Azok, akik hisznek abban, hogy egy náthaellenes szer segíteni fog rajtuk, valóban korábban lesznek jobban, még akkor is, ha valójában náthaellenes gyógyszer helyett hatástalan anyagot kapnak – mutatta ki egy új vizsgálat.

A kutatók szerint eredményeik azt igazolják, hogy a placebohatás a nátha esetében is érvényesül. Úgyhogy, ha valaki bízik abban, hogy valami – legyen az tyúkhúsleves vagy C-vitamin – használ neki, aminek egyébként nincs ártalmas hatása, akkor jól teszi, ha ragaszkodik hozzá.

A placebohatást számos klinikai vizsgálatban kimutatták a legkülönbözőbb betegségek, állapotok esetében, a krónikus fájdalomtól a depresszióig, sőt még rákban is. A mostani vizsgálatban, melynek eredményeit az Annals of Family Medicine-ben közölték, a kutatók azt elemezték, hogy miként érvényesül a placebohatás a nátha, egy köztudottan gyógyíthatatlan betegség esetében.

Összesen 719 személyt vontak be a vizsgálatba, akiket véletlenszerűen négy csoportra osztottak: az egyik csoport egy növényi szert, Echinaceát kapott és tudták is, hogy ezt szedik, két csoportnak Echinacaeát, illetve placebót adtak, de a személyek nem tudták, hogy ők maguk melyiket kapják, és a negyedik csoport tagjai semmilyen tablettát nem szedtek. A nátha mind a négy csoport esetében körülbelül egy hétig tartott, és semmilyen különbség nem volt a csoportok között a tünetek súlyosságát vagy tartamát tekintve.

A kutatók azonban külön megvizsgálták annak a 120 személynek az eredményeit is, akik a vizsgálat kezdetén nagyra értékelték az Echinacea hatásosságát. Ezekben a személyekben, akár valódi Echinecea, akár placebo tablettákat kaptak, gyorsabban elmúlt a nátha. A placebót szedőkben 2,5 nappal volt rövidebb a betegség tartama, az Echinaceát kapókban pedig 1,5 nappal.

„Ez nagyon jelentős különbség. Egyetlen készítményt sem ismerünk, amely megrövidítené a nátha időtartamát. Az eredmény azt mutatja, hogy számít, hogy az emberek mit gondolnak az általuk kapott gyógyszerekről” – mondta dr. Bruce Barrett, a Wisconsini Egyetem (Madison, USA) munkatársa, a kutatás vezetője.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MTI/AFP/Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés