hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Pirosban a Nőkért

A Pirosban a Nőkért (PaN) mozgalom alapvető célja annak tudatosítása, hogy a szív- és érbetegségek férfiakra és nőkre egyformán veszélyesek, sőt a hölgyek kockázata nagyobb, mint a férfiaké.
Ha bárkit megkérdezünk, hogy miben halnak meg leggyakrabban a férfiak, mindenki azonnal és pontosan válaszol: koszorúér-betegségben, infarktusban, esetleg agyvérzésben, vagyis a halál oka valamilyen szív- és érrendszeri betegség. Ha megkérdezzük, hogy milyen betegség következtében fejezi be életét a legtöbb nő, a válasz – némi gondolkodás után – általában az, hogy haláluk oka valamilyen rosszindulatú daganat, például emlőrák.
 
A valóság viszont az, hogy 2005-ben a nemzetközi statisztika szerint 17,5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalál vagy agyi érkatasztrófa – szélütés – következtében és ezek fele nő volt. Az Európai Unióban több nőt öl meg a szív-és érbetegség – a hölgyek 55%-át –, mint férfit, akiknek 43%-a hal meg koszorúér-betegségben. Nálunk még rosszabb a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57%-át szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45%-ban felelősek a halálozásért. A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében.
 
A Szív Világszövetség, mely az egész világon küzd a szív-és érrendszeri betegségek ellen, globális mozgalommá szélesítette azt a programot, melynek magyar elnevezése: Pirosban a Nőkért, vagyis PaN. A Világszövetség tagja minden országban a kardiológus orvosok tudományos egyesülete és az a társadalmi szervezet, amelyik – legtöbbször a szívbetegségben szenvedők és családjaik vezetésével – mindent megtesz, a mai társadalmakban a legtöbb életet kioltó betegség megelőzése, minél eredményesebb kezelése érdekében.
 
Magyarországon a Szív Világszövetség tagjaként a szakorvosok tudományos szervezete, a Magyar Kardiológusok Társasága, illetve az egész társadalmat képviselő Magyar Nemzeti Szívalapítvány kapta meg a megbízást, szervezze meg és indítsa el ezt a mozgalmat, mely igyekszik mindenkit elérni, hogy megértsék: nem csak a férfiak, hanem a nők életét is elsősorban a szív- és érbetegségek veszélyeztetik.
 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés